Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
JCB maakt het machinisten steeds gemakkelijker
De 35-40 ton wegende 370X is de grootste en krachtigste rupsgraver in de X-serie van de Britse machinefabrikant.

JCB maakt het machinisten steeds gemakkelijker

Tijdens de medio maart gehouden persdagen toonde JCB niet alleen nieuwe machines, zoals de krachtige 370X rupsgraver, maar vooral ook allerhande verbeteringen waar machinisten baat bij hebben. Dat begint al in de cabine van die 370X. De nieuwe JCB UX-interface heeft tot 25 gebruikersprofielen. Die bieden allemaal de mogelijkheid om bijvoorbeeld de joystickconfiguratie in te stellen op basis van persoonlijke wensen en eisen.

De JCB Raptor is een gloednieuwe tiltrotator die speciaal is ontworpen voor de JCB Hydradig.

De 35-40 ton wegende 370X is de grootste en krachtigste rupsgraver in de X-serie van de Britse machinefabrikant. Hij wordt geleverd met een monogiek van 6,45 m en keuze uit dippers van 2,63 m, 3,23 m en 4,03 m. Onder de motorkap vinden we de nieuwste EU Stage V Cummins L9-dieselmotor. Deze 8,9-liter zescilindermotor biedt een vermogenstoename van 14% ten opzichte van de vorige JS370. Het vermogen van 240 kW (322 pk) wordt geleverd bij slechts 1.700 tpm. Langere onderhoudsintervallen moeten zorgen voor lagere totale eigendomskosten (TCO).

Een verhoogde hydraulische druk maakt het volgens JCB mede mogelijk om 4,5 ton meer materiaal per liter brandstof te verplaatsen dan concurrerende modellen. Het verbeterde onderstel en extra zware contragewicht zorgen voor een maximale stabiliteit.

De toegankelijke UX-interface in de 370X biedt machinisten de mogelijkheid om van alles snel aan te passen en als ‘eigen’ gebruikersprofiel op te slaan.

UX-interface verbetert gebruikerservaring

JCB heeft voor de X-serie graafmachines het interieur van de cabine onder handen genomen. Het resultaat is als eerste te ervaren op de 370X: een groot 10-inch touchscreen, een snelmenu op het zesknoppenblok; starten zonder sleutel, een verbeterde draaiknop en het mooiste van alles: een gemakkelijk te bedienen systeem waarmee machinisten de bedieningshendels en diverse functies kunnen aanpassen. We noemden al die maximaal 25 gebruikersprofielen. Elke machinist kan voor zichzelf vastleggen hoe hij wil werken. Hij kan sneltoetsen vooraf instellen, waaronder de knoppen in de joystickhendels en drie sneltoetsen op het schakelpaneel. Ook kan hij van 15 veel gebruikte uitrustingsstukken de instellingen opslaan in het menu, waardoor ze snel zijn terug te vinden. Handig is verder, dat de snelwissel is te ontgrendelen zonder druk op het aanbouwdeel.   

Niet alles is digitaal: voor het gebruiksgemak zijn er nog steeds fysieke knoppen voor cabinetemperatuur, ventilatorsnelheid en volumeregeling (ook via het touchscreen instelbaar). Het motortoerental wordt geregeld door een fysieke draaiknop met gasklepinstellingen van 1 tot 9+, naast drie werkmodi (Power, Eco en Lifting).

Wie het allemaal in het begin nog wat onwennig vindt, kan gebruik maken van hulpgidsen en instructievideo’s op het touchscreen. Door integratie van het telefoonboek is ook de connectiviteit voor mobiele telefoons sterk verbeterd.

Ruim 70 jaar na de introductie van de Mk 1 Excavator hoeft de machinist niet meer over zijn schouder te kijken, maar kan hij in een fabrieksmachine zijn stoel draaien in de richting van zijn werkgebied: laadbak of graafarm.

Semi-automatische machinebesturing

JCB en Leica Geosystems gaan gezamenlijk in de fabriek gemonteerde 2D- en 3D-ready semi-automatische machinebesturing aanbieden. Deze INTELLIGRADE komt in eerste instantie beschikbaar op de JCB 220X-rupsgraafmachine. Na een succesvolle proefperiode komt het systeem beschikbaar voor alle machines uit de JCB X-serie. Door het systeem al in de fabriek aan te brengen is het al meteen goed ingesteld en gereed voor gebruik. Machinisten kunnen daardoor alle voordelen van INTELLIGRADE inzetten zonder de complexiteit van retrofits in het veld.

JCB presenteerde een vernieuwde graaflaadcombinatie met dual drive af fabriek.

Nieuwe Hydradig-versies

JCB gaat het aanbod van de succesvolle Hydradig-wielgraver verbreden met de Hydradig Plus en de Hydradig Pro. De Plus-versie wordt naar verwachting het meest populaire model, met een op maat gemaakte mix van specificaties. De graafmachine is standaard voorzien van giekvering (SRS), enkelpunts-assmering, achteruitbesturing en twee low-flow hulpleidingen. Verder zijn er een luxe luchtgeveerde stoel, Bluetooth-radio, LED-werkverlichting en tankpomp.

De Hydradig Pro wordt het topmodel met maximale veelzijdigheid. Optioneel zijn een trekhaak en hydraulisch systeem met hoog debiet. Hierdoor kan de Hydradig Pro werken met de breedste keuze aan mechanische en aangedreven uitrustingsstukken. Ook wordt het mogelijk om snel tussen opstellingen te wisselen, waardoor zowel de uptime als de productiviteit omhoog gaan.

De range tandemtrilwalsen onder 5 ton is uitgebreid met de CT380-130 en CT430-140.

JCB Raptor voor Hydradig

Leuk nieuwtje is de JCB Raptor. Dat is een gloednieuwe tiltrotator die speciaal is ontworpen voor de JCB Hydradig. Met zijn 460 mm breedte zorgt hij voor beter zicht en controle vanuit de cabine. Met 2,9 kNm heeft hij het beste kantelkoppel in zijn klasse. Verder heeft hij een 120 liter/min hoge flow door het midden, waardoor 360 graden rotatie mogelijk is bij debieteisende aanbouwdelen. De JCB Raptor biedt een kantelhoek tot 45 graden en een rotatiesnelheid tot 8,5 tpm. Het maximale uitbreekkoppel bedraagt 67 kNm en het rotatiekoppel bedraagt maximaal 5,4 kNm. De tiltrotator kan direct op de dipper worden gemonteerd, maar ook op een S45- of S50-snelwissel.

Tijdens de persdagen in een Engelse groeve toonde JCB zowel nieuwe machines als ook allerhande verbeteringen waar machinisten baat bij hebben.

En verder zagen we:

Dat JCB het aanbod elektrische dumpers heeft uitgebreid met de 3TE, een elektrische dumper met 3.000 kg laadvermogen en twee elektromotoren: een voor de permanente vierwielaandrijving en de ander voor de geheel stalen kiepbak met draaibare tip om laden en lossen in krappe, besloten ruimtes mogelijk te maken. Hij heeft een lithium-ion batterijpakket van 20 kWh, dat bij normaal gebruik garant staat voor een volledige werkdag.

Ander nieuwtje zijn de twee minigravers van 2,5 ton. De 25Z-1 is een ‘zero tail’ model dat de 8025 ZTS vervangt, terwijl de 26C-1 met zijn conventionele contragewicht de vervanger is van de 8026 CTS.

JCB gaat het aanbod van de succesvolle Hydradig wielgraver verbreden met de Hydradig Plus en de Hydradig Pro.

De range tandemtrilwalsen onder 5 ton is uitgebreid met de CT380-130 en CT430-140. Beide walsen hebben een Stage V-dieselmotor van Kohler en een offset-mogelijkheid voor secuur (bochten)werk. Automatic vibration control (AVC) voorkomt een te grote verdichting op eindstukken.

Tot slot presenteerde JCB de vernieuwde graaflaadcombinatie met dual drive af fabriek. Ruim 70 jaar na de introductie van de Mk 1 Excavator hoeft de machinist niet meer over zijn schouder te kijken, maar kan hij in een fabrieksmachine zijn stoel draaien in de richting van zijn werkgebied: laadbak of graafarm.   

De 25Z-1 is een ‘zero tail’ model dat de 8025 ZTS vervangt. De 3TE is een elektrische dumper met 3.000 kg laadvermogen en twee elektromotoren.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.