Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Brandveilig accu’s opladen bittere noodzaak? Jazeker!

Brandveilig accu’s opladen bittere noodzaak? Jazeker!

Accukluis van Seefion voorkomt bedrijfsbranden

De elektrificatie van machines heeft de laatste jaren een vlucht genomen. Steeds meer machines worden aangedreven door accu’s in plaats van diesel of netstroom. Daardoor is het gebruik van accu’s in bijvoorbeeld de bouw of de groene sector enorm toegenomen. Evenredig met het aantal accu’s, neemt ook het risico op bedrijfsbranden toe. Veilige opslag is daarom essentieel. Seefion ontwikkelde een kluis waar je veilig lithium-ion accu’s kunt opslaan. Waarin ze meteen worden opgeladen.

Als we Remco van Kuilenburg, directeur van Seefion B.V., ontmoeten, is hij nog druk bezig om een klant uit te leggen wat zijn kluis onderscheidt van de andere aanbieders in de markt. We luisteren alvast mee en krijgen te horen dat veel chemicaliënkasten, die dus ook voor dit doel verkocht worden, ontworpen zijn om brand buiten te houden. De Seefion accukluizen zijn bedoeld om brand, en zelfs explosies, juist binnen te houden. Dat onderscheid is essentieel.

De testopstelling bij het MPA-instituut in het Duitse Dresden.

Logica en noodzaak

Van Kuilenburg weet als geen ander wat de impact is van de transitie van diesel- en benzine-aangedreven machines naar Li-Ion accuvarianten. Hij heeft veel ervaring in de toelevering aan de groene sector waar nu zelfs professionele kettingzagen en bosmaaiers op accu verkocht worden. Daar kwam hij ook op het idee voor de ontwikkeling van de accukluis en vertelt vol energie over zijn eureka-moment.

“We doen zaken met een aantal grootverbruikers van accumachines. Van die klanten kreeg ik vragen over nieuwsberichten waarin accubranden werden beschreven. Gemiddeld vindt er namelijk elke dag in Nederland wel een brand plaats die veroorzaakt wordt door ontbranding of explosie van een Li-Ion accu. De Li-Ion accu’s zijn het meest kwetsbaar als ze opgeladen worden. Ik vind dat veiligheid en toepasbaarheid in de praktijk altijd samen moeten gaan en kwam zo op het idee van de Seefion accukluis. Hierin worden je accu’s opgeladen terwijl ze veilig zijn opgeborgen.”

Een veelvoorkomende accukluisconfiguratie.

Normen

Als het om brandveiligheid gaat, dan komen er natuurlijk normen om de hoek kijken. Seefion produceert en ontwikkelt zijn kluizen om aan de huidige hoogst geldende normen te voldoen. Sterker nog, de Seefion-8, -10, -16 en -20 kluizen (voor evenzoveel accu’s) zijn al ontworpen om te voldoen aan de toekomstige norm PGS-37-2 die op dit moment specifiek geschreven wordt voor de veilige opslag van lithium-ion accu’s. Recente tests bij het gespecialiseerde MPA-instituut in Dresden (onderdeel van KIWA), hebben dit aangetoond.

De Seefion kluis kan dit soort accubranden perfect weerstaan.

Spontane ontbranding

Een ongeluk zit in een klein hoekje en met de exponentiële groei van het aantal Li-Ion accu’s neemt ook de kans op calamiteiten in jouw bedrijf exponentieel toe. Een accu die ‘s nachts aan de lader op een werkbank hangt in je werkplaats of loods, vormt een risico op een bedrijfsbrand dat je niet wilt lopen. Ze kunnen nu eenmaal, door beschadigingen te diep laden of juist ontladen, en daardoor spontaan gaan branden. Loop daarom geen risico en bekijk samen met Seefion wat de beste oplossing is voor jouw veiligheidsvraagstuk. 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.