Platform over civiele techniek & infrastructuur
‘Bouwen, verbouwen of ontwikkelen; overal wil je weten wat er in de grond zit’
Met een scanvoertuig voorzien van radar- en gammatechniek scant Infrafocus de bodem en ondergrond en maakt 360 graden beelden.

‘Bouwen, verbouwen of ontwikkelen; overal wil je weten wat er in de grond zit’

Vandaag de dag moet er gigantisch veel gebeuren in de grond, aldus Jasper Bresser, commercieel directeur bij Ortageo. “We zitten midden in een energietransitie waar veel nieuwe kabels en leidingen, maar ook renovatiewerkzaamheden vereist zijn. Als je dat vooraf goed beetpakt, dan voorkom je leed en onnodige kosten.” Wiebe Vollmuller, adviseur en projectleider bij Ortageo: “Als werk stil komt te liggen en een aannemer staat daar met medewerkers en materieel, dan kost het veel geld. Het is beter om 90 tot 95 procent van de risico’s uit te sluiten. Daarom zijn wij graag vooraf er bij betrokken.” 

Ortageo Beheer bv bestaat ruim 20 jaar. Bresser: “Van oudsher is het een milieukundig bodemonderzoeks- en adviesbureau met eveneens werkzaamheden in de geotechnische hoek, zoals het verzorgen van sonderingen en adviezen. In de afgelopen jaren zijn daar diverse producten bijgekomen, die de omgevingsrisico’s bij bouw, infra of sloopprojecten beheersbaar maken. Wij zijn gespecialiseerd in bodemonderzoeken en -saneringen, partijkeuringen, geotechniek, geohydrologie, archeologie, niet-gesprongen explosieven, asbestinventarisaties en duurzaamheidsoplossingen.”

Voor de aanleg van een glasvezelnetwerk voert Ortageo naast historisch onderzoek en het geven van advies ook verkennend bodemonderzoek uit.

Specialist in het inspecteren, meten en analyseren van infrastructuur

Met vestigingen in Oud-Beijerland, Almelo, Weurt en Rolde bedient Ortageo heel Nederland. Vollmuller: “Niemand kan in de bodem kijken, maar wij zien al wat er in zit. We leveren diensten aan kleine en grote projecten; van de particulier tot de grote ingenieursbureaus in Nederland, maar ook aannemers, constructeurs en woningcorporaties; iedereen die met bodem, gebouwen en ondergrond in de weer is. Samen met civiel technisch bedrijf Roelofs uit Den Ham hebben wij Infrafocus opgezet, waarmee we onze kennis van wegen en bodem combineren. Zij zijn specialist in het inspecteren, meten en analyseren van infrastructuur, bodem en ondergrond. Dit doen ze met behulp van camera’s, lasers en grondradars. Deze scantechnieken helpen ons om in de bodem te kijken.”

Als bepaald is waar de opdrachtgever een tracé wil gaan graven, dan gaat Ortageo onderzoeken. Vollmuller: “Wat kom je tegen? Wat is er gerapporteerd? Welke bestaande infra en nuts? Wat is de historie? Welke gewassen hebben er gestaan? Welke gewasziekten en aaltjes zitten in de bodem en bieden een risico op verspreiding? En als we het nog niet zeker weten, dan gaan we het veld in en nemen we monsters voor hetgeen we in beeld willen krijgen.” Bresser: “We willen risico’s uitsluiten. Waar het voorheen was; u vraagt en wij draaien, is het nu vooral meedenken en samen aan tafel zitten.” Vollmuller: “Als we integraal mogen meekijken en -denken over het te graven tracé of het indelen van een perceel, dan besparen we veel tijd, kosten en ergernis. Het is altijd voordeliger. Wij stellen de vraag: wat ga je doen? We willen samen sparren en de doelen van de opdrachtgever begrijpen.”

Met de nieuwe Boxed Crawler kan Ortageo op en langs het spoor, dijken en binnenstedelijke gebieden sonderen waar beperkte werk- en manoeuvreerruimte is.

Bresser: En dat kan van een kleine onderdoorgang zijn tot een gigantisch tracé van kilometers. We houden rekening met alles dat we tegenkomen; perceeleigenaren, landbouwgronden, woonwijken, kunstwerken of watergangen. Het kan heel uitgebreid en desnoods knippen we een traject in stukjes, om daarmee de kosten te beheersen. Vollmuller: “Aan de hand van de onderzoeken bepalen we ook welke vergunningen vereist zijn en vertellen bij welke instantie je die kunt halen. Soms heb je te maken met drie verschillende gemeenten, waterschappen of omgevingsdiensten. Dat maakt het complex. Alles meteen managen is pure winst.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.