Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Bouwen aan betrouwbaarheid
Ton Groeneweg, voorzitter NVAF.

Bouwen aan betrouwbaarheid

De zelfstandige brancheorganisatie is de laatste jaren actiever dan ooit. Een gesprek met voorzitter Ton Groeneweg over het motto ‘bouwen aan betrouwbaarheid’ en de vele activiteiten die de NVAF ontplooit.

De NVAF is in 1947 ontstaan als vereniging en is sinds 2006 een zelfstandige organisatie. “Daar zijn we best wel trots op”, zegt Groeneweg. “De laatste jaren zijn we behoorlijk aan de weg aan het timmeren. Zo is de structuur veranderd en is er een directeur benoemd: Jaap Estié. Daarmee hebben ‘we’ de handen vrij om veel actiever te zijn en nóg meer in contact te treden met externe organisaties, waaronder ook met overheden. Zo onderstrepen we het belang van onze tak van sport en werken we aan een gegrond vertrouwen in de branche als geheel.”

Bedrijven hebben miljoenen geïnvesteerd in machines voor een periode van twintig jaar of langer. Die transformeer je niet ‘zomaar’ in een emissieloze machine.

Brede scope

“De NVAF is van origine een vereniging voor funderingsbedrijven die actief het vak uitoefenen”, vervolgt Groeneweg. “We verwelkomen tevens geassocieerde bedrijven die zijdelings met ons vak te maken hebben, zoals ingenieursbureaus, machineleveranciers en leveranciers van toebehoren. Ontwikkelingen gaan snel en normen veranderen. Een brede scope is essentieel. Geassocieerde leden kunnen hierin een belangrijke bijdrage leveren.” Een greep uit de vele activiteiten van de NVAF, al dan niet geïnitieerd vanuit verschillende commissies en werkgroepen: zorgen voor de interne belangenbehartiging op het gebied van arbeidsomstandigheden, veiligheid, opleidingen, technieken en normalisaties. Het publiceren van richtlijnen die door overheid of opdrachtgevers gehanteerd worden. Het opstellen van contractuelezaken, zoals standaard bestekteksten, algemene voorwaarden, enzovoort. “Ook steken we veel tijd en energie in een veilige leef- en werkomgeving. Zo is er een nieuwe richtlijn opgesteld voor het uitvoeren van funderingswerkzaamheden in een publieke omgeving.”

Duurzaamheid is een speerpunt

Het thema duurzaamheid is eveneens een belangrijk speerpunt voor de NVAF. Groeneweg: “Bedrijven hebben miljoenen geïnvesteerd in machines voor een periode van twintig jaar of langer. Die transformeer je niet ‘zomaar’ in een emissieloze machine. De werkgroep duurzaamheid, gevormd door mensen met veel expertise en kennis van materieel, bekijkt aandachtig wat overheden van ons verlangen en hoe we daar als brancheorganisatie en leden gezamenlijk op kunnen acteren. De verschillende commissies en werkgroepen binnen de NVAF verrichten dus ontzettend belangrijk werk”, resumeert Groeneweg. “Het is prettig voor onze leden; ze staan er niet alleen voor.”

Bedrijven hebben miljoenen geïnvesteerd in machines voor een periode van twintig jaar of langer. Die transformeer je niet ‘zomaar’ in een emissieloze machine.

Activiteiten ontplooien

Aan activiteiten geen gebrek bij de NVAF. “Twee keer per jaar organiseren we een Algemene Ledenvergadering en informeren we de leden onder meer over de voortgang en het ‘wel en wee’ van de commissies en werkgroepen. Daarnaast worden er themabijeenkomsten georganiseerd over meer specifieke onderwerpen, zoals verzekeringen en Arbo-veiligheid. Onze vereniging heeft een groot sociaal karakter. We zijn een hechte gemeenschap, waarin belangen worden behartigd die unaniem gedeeld worden. Wat dat betreft kijken we reikhalzend uit naar de post-Covid-19-periode. Neemt niet weg dat we ook tijdens de lockdown regelmatig online sessies en webinars organiseren. We zitten niet stil. We blijven voortdurend bouwen aan betrouwbaarheid. Misschien juist nu wel meer dan ooit.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.