Platform over civiele techniek & infrastructuur
Thema's

Bouwdata beter beheren, inzichtelijk maken en duurzaam bewaren

Thinkproject-mobiel-bouwplaats-GettyImages-1177326281ENT_ID24
Met CONCLUDE CDE heeft u ook op de bouwplaats toegang tot al uw data. (Beeld: GettyImages)

Tekst | Susan Peek

Beeld | Thinkproject / GettyImages

12 april 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Meer bereiken in minder tijd en met minder middelen. Voor die uitdaging staat de bouwsector. In dat licht groeit het gebruik van data die bouwprocessen effectiever maakt. Die informatie ook mobiel op de bouwplaats ontsluiten, is de volgende stap. “Alleen met goede data kun je gebouwen efficiënt beheren en alle informatie over assets inzichtelijk maken en bewaren”, vindt Joost Bolkenstein van Thinkproject. “Digitalisering is cruciaal.”

Joost Bolkenstein, salesmanager Thinkproject. (Beeld: Thinkproject)

Het van oorsprong Duitse Thinkproject levert al meer dan vijftien jaar specialistische cloudoplossingen voor de bouw- en gww-sector. Op het cloudplatform van Thinkproject kunnen bedrijven de groeiende hoeveelheden data op de juiste manier beheren, duurzaam bewaren en toegankelijk maken. Digitaliseren is dus noodzaak, is de mening van salesmanager Bolkenstein. “Bij aankoopbeslissingen is het belangrijk dat bedrijven weten wat een platform kan, maar vooral ook wat het oplevert”, zegt Bolkenstein. “Vergelijk het met de automotive sector, ooit een traditionele sector. Fabrikanten en toeleveranciers leveren een eigen bijdrage aan het productieproces dat sterk is gestandaardiseerd en gerobotiseerd. Slimme workflows en processen zijn perfect op elkaar afgestemd. Met de helft van de mensen en de helft van het budget maken autoleveranciers meer auto’s. Ook in bouwprojecten moeten bedrijven slimmer en sneller samenwerken met het oog op minder faalkosten, minder verspilling en minder dubbel werk.”

Samenwerken op kantoor of op de bouwplaats het is allemaal mogelijk. (Beeld: GettyImages)

Succesvol samenwerken

De grote hoeveelheid documentatie in bouwdossiers moet goed worden uitgewisseld en gecoördineerd zodat ontwerpers, aannemers, ingenieursbureaus, onderaannemers en andere betrokkenen succesvoller samenwerken. Thinkproject heeft passende oplossingen voor elke fase van het bouwproces en zelfs na oplevering. Bolkenstein: “Bouwbedrijven moeten de kwaliteit van hun werkzaamheden en het eindresultaat aantonen. In een standaard samenwerkingsplatform (CDE-oplossing) wordt op documentniveau gewerkt op een gedeeld platform. Maar er is steeds meer behoefte aan oplossingen waarmee klanten ook hun contracten beheren, bouwfouten proactief signaleren, inspecties plannen en de totale kwaliteit borgen. Met forecasting is het mogelijk om kosten en mogelijke overschrijdingen tijdig in beeld te krijgen en budgetten te bewaken. Deze oplossingen geven bouwbedrijven een totaaloverzicht van alle fases van hun projecten.”

Mobiele BIM-applicaties

Steeds meer bedrijven willen dat medewerkers ook mobiel toegang hebben tot BIM-modellen, weet Bolkenstein. “Thinkproject heeft diverse applicaties die medewerkers onderweg en op de bouwplaats toegang geven tot processen en documenten. Ongeacht of het grote zware bestanden zijn. Met dit type innovaties willen we ons marktleiderschap in digitalisering van de bouw versterken”, aldus Bolkenstein. “Met de software die we uit acquisities aan ons platform toevoegen, spelen we nog beter in op de behoeften van klanten. Zo zijn en blijven we de betrouwbare partner bij de digitalisering van bouw- en engineeringsprojecten. Onze ambitie is dat bedrijven beter samenwerken, duurzamer werken, nauwkeuriger plannen en faalkosten, vertragingen en verspilling voorkomen.”  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht