Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Bosrijk station over de A12

Bosrijk station over de A12

Met een viaduct over de A12 worden bij station Lansingerland-Zoetermeer straks trein, RandstadRail, bus, auto en fiets met elkaar verbonden. Het station kent een duurzaam en groen ontwerp en is een ware eyecatcher. Niet in de laatste plaats door de unieke gevelvormen met een takkenstructuur. Een knap staaltje vakwerk van Concrete Valley.

Het ontwerp van het nieuwe station komt van de hand van Team V Architectuur / (Arcadis) en kenmerkt zich door een parkachtige uitstraling met veel groen in de vorm van bomen en struiken op de overkluizing. In feite manifesteert het station zich straks als één grote groene laan over de A12 met een lengte van 190 meter bij 44 meter breed. In opdracht van Aannemingsmaatschappij VOBI heeft Concrete Valley een wezenlijke bijdrage geleverd aan de uitstraling van het ‘bosrijke station’.

Beeldbepalende elementen
Voortbordurend op de groene uitstraling is de gevel rondom uitgevoerd met betonnen elementen in de vorm van een takkenstructuur. De gevel over de A12 is volgens Ron van Boven van Concrete Valley de meest in het oog springende met deels geperforeerde elementen tot wel 7 meter hoog. De beeldbepalende elementen vormen tevens de afscheiding van de bovenverdieping van de overkluizing. “Concrete Valley is dé plek waar nieuwe ontwikkelingen worden bedacht en geëngineerd. Wij geloven dat materiaal nooit een belemmering mag zijn voor een ontwerper”, stelt Van Boven. “De unieke gevelinvulling van station Lansingerland-Zoetermeer is daar een mooi bewijs van. Er werden hoge eisen aan gesteld. De elementen moeten niet alleen constructief veilig zijn, maar ook duurzaam. De betonnen ‘takken’ komen terug bij een aantal dichte wanden op de begane grond. Op diverse plaatsen zijn sparingen gemaakt in de elementen die zijn voorzien van roosters. Ook zijn er cannelures in de betonstructuur aangebracht. De elementen worden hydraulisch gelost omdat ze niet zelflossend zijn, maar juist zo haaks en scherp mogelijk zijn vormgegeven.”

Lansingerland-Zoetermeer

De beeldbepalende elementen vormen tevens de afscheiding van de bovenverdieping van de overkluizing.


Opzienbarende projecten
Als specialist in voorgemodelleerd beton verrast Concrete Valley de wereld regelmatig met opzienbarende projecten, zoals recent de witte voile-façade van Mall of the Netherlands of het dak van Arnhem Centraal waarmee de Europese Betonprijs in de wacht werd gesleept. Concrete Valley is een productielocatie gelegen op een 80.000 m2 industrieterrein in Bergen op Zoom. Het is dé thuisbasis van verschillende onderscheidende en complementaire bedrijven die zich gespecialiseerd hebben op gebied van hoogwaardige en innovatieve betonproducten. Op dit moment wordt Concrete Valley vertegenwoordigd door drie bedrijven; Microbeton, Waco en mbX met ieder zijn eigen specialisme. 

Lansingerland-Zoetermeer

Het station is een ware eyecatcher, niet in de laatste plaats door de unieke gevelvormen met een takkenstructuur.

mbX is gespecialiseerd in het realiseren van de meest vooruitstrevende esthetisch hoogwaardige betonoplossingen. Daarbij wordt slimme engineering gecombineerd met een innovatieve methode om te produceren. Hieruit ontstaan unieke betonproducten. . Uitgangspunt is dat een ontwerper nooit moet worden beperkt door het materiaal. Met inspirerende technieken realiseert mbX unieke en indrukwekkende elementen voor uitdagende en complexe architecturale projecten, al dan niet dubbel gekromd en in diverse kleuren en nabewerkingen. Waco concentreert zich op zijn beurt meer op het constructieve en functionele, toepasbare en doelmatige aspect en produceert betonelementen voor de industrie die met name in de infrastructuur en utiliteitsbouw terug te vinden zijn. Denk aan bruggen, duikers en constructieve elementen, bijvoorbeeld voor de nieuwe Elizabeth Line in Londen. Voor deze nieuwe metrolijn verzorgt Waco de balken- en kolommenstructuur, zijnde beeldbepalende elementen in de twee nieuwe tickethallen van Bond Street. Tevens is Waco de producent van de internal cladding aldaar. Tot slot focust Microbeton zich op de ontwikkeling van lichtgewicht ferrocement-elementen. Het betreft hier zeer lichte en ranke betonelementen die geschikt zijn als balkon- en gevelelementen. Microbeton heeft bijvoorbeeld alle gevelelementen voor het Gelders Huis geleverd, uitgeroepen tot Gebouw van het Jaar 2018.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.