Platform over civiele techniek & infrastructuur
Beton

Bosch Beton wil 100% circulaire productie van keerwanden

Duurzaamheid gaat een steeds grotere rol spelen in het dagelijks leven. Een bewuste omgang met grondstoffen en productieprocessen wordt daarin belangrijker.

SUNIJ-lijn kopiëren
Voor de regionale tramlijn Utrecht-Nieuwegein-IJsselstein (SUNIJ-lijn) zijn de keerwanden van Bosch Beton toegepast.

Tekst | Tekst Susan Peek | Beeld Bosch Beton

18 februari 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Bosch Beton, fabrikant van betonnen keerwanden, legt bij de productie de focus op duurzaamheid en circulariteit. Met als doel te komen tot een 100% circulaire productie van hun keerwanden. Het bedrijf weet hoe je de MKI (Milieukostenindicator)-waardes kunt verlagen door optimalisaties in producten en mengsel.

Bosch Beton is de eerste keerwandenfabrikant ter wereld die een CSC Goud certificaat behaalde, wat aangeeft dat de betonproducten op een duurzame en verantwoorde manier geproduceerd zijn. Een mooie grote vervolgstap is de toekenning van de MKI-waarde aan de keerwanden van Bosch Beton. Voor keerwanden bestaat deze standaard nog niet. Inmiddels zijn alle MKI-toetsingen hiervoor afgerond en is het wachten op de toekenning van deze waarde.

Duurzaamheid

Sinds de overname van het bedrijf vorig jaar kiest Bosch Beton bewust voor de productie van kwalitatief goede en duurzame producten voor nu en in de toekomst. De levensduur van het eindproduct moet minimaal 50 tot 100 jaar bedragen. Bovendien moet het daarna ook weer volledig te recyclen zijn. Dat betekent dat Bosch Beton met zuivere grondstoffen moet blijven werken om goede recyclebare materialen te kunnen produceren. 

Station Chèvremont in Kerkrade: de bestaande hellingbaan is vernieuwd, uitgevoerd in keerwanden. Voor de structuur van de keerwanden is een speciaal ontwerp gemaakt gebaseerd op de spoorlayout van een specifiek emplacement.

Biodiversiteit

Een stap verder gaat het als ook de toepassing van het product een bijkomend duurzaam effect creëert. Dergelijke toepassing vraagt om effectieve samenwerking. Bosch Beton lanceerde afgelopen zomer de bio-keerwand die in samenwerking met MVO Nederland, een hovenier en een advies- en ingenieursbureau tot stand kwam. Een circulaire wand die speciaal is ontwikkeld om de biodiversiteit te bevorderen. De eerste ecologische resultaten zijn positief!

‘Building a solid future’

De klantbelofte van Bosch Beton is ‘Building a solid future’. De fabrikant heeft de ambitie om de milieubelasting te verlagen en streeft naar een zo klein mogelijke footprint van zichzelf en haar klanten. Daarvoor blijft het bedrijf innoveren en verduurzamen. In de toekomst wil zij hun keerwanden 100% circulair kunnen produceren. Zo is Bosch Beton recent overgegaan op biologisch vulmateriaal en onderzoekt zij hoe verbruikt cement in de toekomst kan worden hergebruikt. Ook logistiek heeft de aandacht en bekijkt Bosch Beton om met data en technische oplossingen zo min mogelijk kilometers te maken.  

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%