Platform over civiele techniek & infrastructuur
Beton

Bosch Beton – Circulaire bio-keerwand bevordert biodiversiteit

naamloos-2-kopieren-3

21 juli 2020 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Bosch Beton ontwikkelde samen met MVO Nederland, hovenier Janse & Berkhof Tuinen en advies- en ingenieursbureau BTL Advies een unieke betonnen wand: de bio-keerwand. De wand keert de grond en biedt tevens planten en insecten de mogelijkheid hierin tot leven te komen. In tegenstelling tot andere betonnen wanden stimuleert de bio-keerwand de snel teruglopende biodiversiteit in Nederland. Door te kiezen voor grondstoffen van hoge kwaliteit die herbruikbaar zijn na afbraak van de wand, is de wand volledig circulair.

Circulaire bio-keerwand

In de betonnen wand zijn ruimten uitgespaard, waarin planten en insectenhotels zijn aangebracht. Hierdoor absorbeert de wand CO2. In nauw overleg hebben hovenier Janse & Berkhof en de ecoloog van BTL Advies de plantensoorten geselecteerd. Hierbij is rekening gehouden met sierlijke begroeiing, planten die voor insecten aantrekkelijke voeding bevatten en die de groei van de insectenpopulatie stimuleren. De wortels van de planten hechten zich aan de achterkant in de achterliggende grondwal, waarmee zij voldoende voeding en water kunnen opnemen. Zorgboerderij Klein Essen uit Kootwijkerbroek maakte de insectenhotels die zijn vervaardigd van losse houten buizen en eenvoudig zijn te vervangen.

De productie van de wand met gaten gebeurt in één stortproces waarmee er achteraf geen materiaalverlies is. Zonder dat dit afbreuk doet aan de veiligheid en kwaliteit van de keerwand. Voor de productie van de wand is gekozen voor grondstoffen van hoge kwaliteit die na afbraak van de wand herbruikbaar zijn. Dit betekent dat de wand volledig circulair is.

De bio-keerwanden – tweemaal twaalf meter lang – staan op het agrarisch terrein (twee hectare) van de familie Braam in Voorthuizen. Een groot gedeelte van dit terrein ondergaat de komende tijd een transformatie naar een ecologisch natuurgebied. De bio-keerwand (L 4 x H 1 meter; exclusief beplanting en insectenhotels) is leverbaar via betonproducent Bosch Beton.

Biodiversiteit

“De biodiversiteit in Nederland neemt snel af. Dat heeft een enorme invloed op het natuurlijk kapitaal dat we als mens en economie nodig hebben. De effecten zien we dagelijks van stikstofproblematiek tot extreme weersomstandigheden. De betonnen bio-keerwand laat zien dat het heel goed mogelijk is om rekening te houden met de natuur.”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland. Een ecoloog van advies- en ingenieursbureau BTL Advies meet dit jaar op twee momenten om te zien of het aantal insecten inderdaad toeneemt vergeleken met het moment waarop de wand is geplaatst.

Cross-sectorale samenwerking

Het idee voor de bio-keerwand ontstond in het Netwerk Beton van MVO Nederland, waarin meer dan twintig betonbedrijven zich inzetten voor een duurzamere betonsector. Dankzij een cross-sectorale samenwerking tussen betonproducent Bosch Beton, hovenier Janse & Berkhof Tuinen en advies- en ingenieursbureau BTL Advies is al vanaf de ontwerpfase samen gewerkt vanuit verschillende expertises. Zo konden de partijen tot een optimaal product komen.

Maatschappelijk Programma Natuurlijk Kapitaal

Het biokeerwandproject is onderdeel van het Maatschappelijk Programma Natuurlijk Kapitaal. Hierin werkt MVO Nederland met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit samen om het bedrijfsleven bewust te maken van de urgentie van natuurlijk kapitaal, onder meer door samenwerkingen aan te gaan.

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%