Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Boomrooier maakt werk van elektrificatie machinepark
Kees Weijtmans heeft de drive om vooral niet stil te blijven staan en investeert fors in de elektrificatie van zijn machinepark.

Boomrooier maakt werk van elektrificatie machinepark

Met ervaren en vakbekwame boomspecialisten zet boomrooierij Weijtmans al meer dan 100 jaar in op verantwoord boom- en bosbeheer. Het bedrijf uit Udenhout investeert fors in de elektrificatie van het machinepark. “We hebben allemaal stappen te zetten richting duurzamer ondernemen en wachten bewust niet af, maar pakken nu stevig door, ook al weet nog niemand welke kant het precies opgaat.” Vanuit zijn intrinsieke motivatie heeft Kees Weijtmans de drive om vooral niet stil te blijven staan. 

Of elektrificatie uiteindelijk het einddoel is, daarover durft Kees Weijtmans geen uitspraken te doen. “Het is voor nu wel de beste stap die we kunnen zetten op weg naar een duurzamere samenleving. Concrete toepassingen rondom waterstof of andere energievormen laten nog veel langer op zich wachten. Daarom zetten we nu fors in op de elektrificatie van ons machinepark. Zo hebben we inmiddels al verschillende maanden een Doosan DX165W Electric in de vloot, staat er een 60 tons elektrische vrachtwagen met kraan in bestelling, evenals een elektrische hoogwerker en elektrische bedrijfswagens voor het vervoer van personeel.”

De Doosan DX165W Electric in actie.

Boomrooierij Weijtmans beschikt momenteel over 60 voertuigen die volgens Kees Weijtmans tussen nu en 2030 allemaal worden vervangen voor elektrisch aangedreven exemplaren. “Het bestellen van die voertuigen is geen probleem, ervoor zorgen dat de accu’s telkens weer worden ‘gevuld’ is een andere uitdaging. In Udenhout hebben we een aansluiting van 3×250 Ampère en 1.400 zonnepanelen op het dak. Voor nu genoeg, maar bedenk wel dat we op die aansluiting 14 maanden (!) hebben moeten wachten. Mede om die reden hebben we recent bomenrooijbedrijf Kuijpers uit Son overgenomen, waarvoor we direct een zwaardere aansluiting hebben aangevraagd. Die wordt begin 2023 aangelegd, maar TenneT kan niet beloven op welke termijn er ‘stroom op de kabel’ komt. Het kan zomaar 2024 zijn…”

Ondanks die onzekerheden zet Weijtmans de investeringen onverschrokken door. “We zijn ons aan het verdiepen in energieopslag en het plaatsen van nog eens 4700 zonnepanelen in Udenhout om op termijn volledig zelfvoorzienend te zijn.” Verantwoord boom- en bosbeheer krijgt daarmee bij boomrooierij Wetijmans een dubbele lading.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.