Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Boomrooien met oog voor mens en natuur
Kees Weijtmans bij een van de vele elektrische machines van Boomrooierij Weijtmans.

Boomrooien met oog voor mens en natuur

Boomrooierij Weijtmans heeft al sinds jaar en dag een prominente positie in de bomensector in Nederland en over de grens. De onderneming loopt vooruit in innovatie en duurzaam ondernemen, met oog voor mens en natuur. Al vroeg heeft de onderneming beleid ontwikkeld om werk te maken van de energietransitie. Directeur Kees Weijtmans vertelt hoe dit jaar de eerste zero-emissie projecten in uitvoering zijn genomen.

Weijtmans is de grootste boomrooier van het land en biedt naast boomrooien en boomverzorging een heel pakket aan diensten waarin boom en hout centraal staan. Zo behoort het volledig ontzorgen van gemeentes op het gebied van bos- en boombeheer tot het takenpakket. Vaak komt hier ook een belangrijk stuk omgevingsmanagement bij, waarin Weijtmans een sturende rol kan spelen. “In Tilburg onderhouden we een 670 hectare aan gemeentebos en verzorgen ook de bewonerscommunicatie. We betrekken omwonenden bij het werk en dat zorgt voor veel meer begrip”, ervaart Kees.

Emissieloos snoeien en rooien

Het rooi- en snoeiwerk is de kernactiviteit van Boomrooierij Weijtmans. Kees: “We beschikken over een heel divers machinepark waarmee op vrijwel elke locatie projecten kunnen aanpakken. Denk hierbij aan werk langs de weg, langs of in waterwegen, op drassige bodem, in kwetsbare natuurgebieden… of bij mevrouw Jansen in de achtertuin. En daarin is het nu ook mogelijk een project geheel emissievrij uit te voeren.” 

Als koploper in de energietransitie heeft boomrooierij Weijtmans nu al diverse ‘zero emissie contracten’ op zak. “Met de gemeente Rijkswijk hebben we een zesjarig contract voor het emissieloos snoeien en rooien van bomen. En onlangs nog hebben we in de binnenstad van Amsterdam 25 enorme bomen volledig emissieloos verwijderd. Daarvoor is een elektrische torenkraan ingezet die werd gevoed met onze accu-opslagcontainers.”

Het rooien van twee populieren bij Slot Loevestein afgelopen zomer.

Energietransitie

Wat betreft duurzaam ondernemen en uitvoering van de energietransitie heeft Boomrooierij Weijtmans al heel vroeg het initiatief genomen. “We monitoren al meer dan tien jaar onze CO2-uitstoot. Allerlei maatregelen hebben gezorgd voor een flinke reductie. Het in 2019 in gebruik genomen bedrijfscomplex is energieneutraal en CO2-emissievrij. We draaien al jaren voor 100% op HVO100 brandstof, en hebben flinke stappen gezet in het elektrificeren van ons voertuig- en machinepark.”

Kees plaatst wel kritische kanttekeningen bij het huidige beleid. “Het verkrijgen van een zwaardere netaansluiting is een ware uitdaging en dat is toch een vereiste als er vol ingezet wordt op elektrificatie. Het staat bovendien haaks op de vraag van steeds meer overheidsopdrachtgevers die emissieloos werken voorschrijven. Een goed energienetwerk is van primair belang en daarin zal ook de overheid zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Je kunt dat niet alleen overlaten aan private partijen die handelen vanuit aandeelhoudersbelang: ik hoor een hoop mooie plannen maar zie veel te weinig gebeuren…”

Boomrooierij Weijtmans is een familiebedrijf met sterke normen en waarden en een platte organisatiestructuur. “We zijn enorm betrokken bij zowel onze klanten als medewerkers. Dat vertaalt zich in duurzame klantrelaties en een prettige werkomgeving. We investeren veel in het opleiden en welzijn van onze medewerkers, zijn een erkend leerbedrijf en vallen op in de branche”, weet Kees. “Voor goede studenten hebben we zeker een stageplek en nieuwe medewerkers weten ons prima te vinden via een open sollicitatie. Dat zegt genoeg over onze reputatie.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.