Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Bodem en oevers op een natuurlijke manier beschermen
De matten worden met behulp van een zinkbalk op lieren en GPS nauwkeurig afgezonken op de bodem en oevers.

Bodem en oevers op een natuurlijke manier beschermen

Natuur met natuur beschermen, het klinkt te mooi om waar te zijn, maar het is dagelijkse kost voor Van Aalsburg BV. Het zestig jaar jonge familiebedrijf van zes broers en acht neven heeft op de Markermeerdijken maar liefst 50.000 m2 aan ambachtelijk vervaardigde zinkstukken uit wilgenhout geleverd en gemonteerd, die bodem en oevers beschermen tegen erosie door water. 

Waar Van Aalsburg als kwekerij en griendhouthandel voorheen uitsluitend toeleverancier was voor waterbouwkundige bedrijven, levert het familiebedrijf inmiddels al vele jaren kant-en-klare eindproducten. “Bij veel bedrijven is de kennis van het maken van natuurlijke zinkstukken, kraagstukken en beschoeiingen door de jaren heen weggeëbd”, weet Dick van Aalsburg. “Zonde. Te meer omdat er steeds meer interesse is om ‘natuur met natuur’ te maken, ingegeven door wet- en regelgeving vanuit de overheid. In dat kader hebben wij een aantal unieke producten ontwikkeld die qua CO2-voetadruk zeer gunstig uitpakken. Wilgen slaan in het groeiproces CO2 op. Door ze vervolgens onderwater aan te brengen als eiland of zinkstuk draagt het bij aan de klimaattransitie.”

Op de Markermeerdijken heeft Van Aalsburg in totaal meer dan 50.000 m2 aan zinkstukken geleverd op de meest kwetsbare plekken.

Matten knopen vanaf een ponton

Van Aalsburg merkt een duidelijke toename in de vraag naar natuurlijke constructies voor bodem- en oeverbescherming. “Ook voor de Alliantie zijn we al een paar jaar bezig met het leveren en knopen van zinkstukken. De zinkstukken zijn opgebouwd uit wiepen, bundels in elkaar gedraaid wilgenhout, die we volledig voorbereiden in onze 5 hectare grote opslag- en productiefaciliteit in Hellouw. De wiepen worden bewerkt, gedraaid en met plastic, maar steeds meer met afbreekbaar touw omwikkeld en vervolgens geperst in bepaalde lengtes om de zinkstukken te kunnen knopen op locatie. Bij de Markermeerdijken zijn de wiepen veelal vanaf een ponton geknoopt tot matten. De matten laten we met behulp van een zinkbalk op lieren en GPS nauwkeurig afzinken op de bodem en oevers. Hierop worden vervolgens de stortstenen aangebracht. Wiepen knopen we met of zonder geotextiel. In dit geval
is wel voor geotextiel gekozen, maar we kunnen tegenwoordig ook knopen met jute of kokos om tot een volledig natuurlijk
product te komen.”

Op de Markermeerdijken heeft Van Aalsburg in totaal meer dan 50.000 m2 aan zinkstukken geleverd op de meest kwetsbare plekken. “We zijn ervan overtuigd dat de vraag naar volledig natuurlijke materialen in de toekomst alleen maar zal toenemen”, verwacht Van Aalsburg. “Ook doen we er alles aan om ons ‘machinepark’ te verduurzamen. Zo draaien we nu al voor 100% op HVO-brandstof, rijden waar het kan elektrisch en hebben de eerste elektrische boten in gebruik genomen. Daarnaast experimenteren we volop met waterstof en windenergie. Ook qua bedrijfsvoering nemen wij dus onze verantwoordelijkheid voor de volgende generaties, waarbij we veel waarde hechten aan een duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers. We zijn bovendien een leerbedrijf en hebben diverse Wajongers en gepensioneerden in dienst.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.