Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Bluswater op iedere locatie

Bluswater op iedere locatie

Het is nauwelijks te bevatten hoeveel beweging er in ons land zit. Gelukkig is het personen- en goederenvervoer in Nederland goed geregeld. En dat is belangrijk. Voor forenzen, voor productie, voor transport en logistiek. De kans op ongevallen is echter altijd aanwezig. En de kans dat er daarbij brand ontstaat, is nooit uitgesloten. Daarom is brandbestrijding een ‘hot item’. Zeker voor een bedrijf als QUALM, dat zich specialiseert in de aanleg van ondergronds leidingwerk voor bluswater.

Aan het woord is Eric Mulders, eigenaar van QUALM. “Al ruim 85 jaar zijn wij actief in leiding- en grondwerk en voeren in eigen beheer GWW-werkzaamheden uit onder specifieke condities. Denk aan het (ver)leggen van een gas- of drinkwaterleiding. Maar ons specialisme is het aanleggen, testen en onderhouden van ondergronds leidingwerk voor bluswater. Blussystemen vind je op alle denkbare locaties. Van industriële bedrijven tot ziekenhuizen, van haventerrein tot snelweg, en van molen tot station. Het is van groot belang op al deze plaatsen een betrouwbare bluswatervoorziening te hebben.” 

Brandveiligheid op specifieke (knoop)punten
QUALM legt onder andere bluswaterleidingen langs snelwegen, met strategisch geplaatste afsluiters en brandkranen. Op sommige plaatsen is het extra belangrijk goed voorbereid te zijn op een brand. Niet omdat het risico hoger is, maar omdat de plaatsen moeilijker te bereiken zijn. Bijvoorbeeld bij (spoor)tunnels en parkeergarages. Door enkele verschrikkelijke tunnelbranden in de Alpen zijn er in Europese tunnelrichtlijnen strenge veiligheidseisen vastgelegd. In Nederland hanteren we zelfs een nationale tunnelwetgeving die nóg strenger is dan de Europese richtlijnen. Hierdoor is de veiligheid van veel tunnels enorm verbeterd. “Het is mooi dat wij hier als QUALM ook een positieve bijdrage aan leveren”, zegt Mulders. “Met ons werk helpen we de brandweer adequaat en doeltreffend te handelen in noodsituaties.”

Bluswater

Vergroting GRE: GRE leiding in Schipholspoortunnel.


Diversiteit van werkzaamheden
Mulders noemt een paar projecten waar de diversiteit van de werkzaamheden van QUALM uit blijkt: “De Schipholspoortunnel, waarin we in korte tijd tijdens een buitendienststelling zeer snel moesten werken. Doordat we niet alleen heel ervaren mensen hebben, maar ook veel, kunnen we bij zulke projecten makkelijk opschalen. In twaalf uur tijd met zestien man een paar honderd meter leidingwerk vervangen? Geen probleem!” Een ander project, groot door z’n omvang, is een tankopslagbedrijf in Amsterdam waarvoor maar liefst zeven kilometer aan leidingwerk (inclusief afsluiters en brandkranen) ten behoeve van de brandbeveiliging is aangelegd. Bij de HSL heeft QUALM de flow-meting gedaan en tot slot noemt Mulders de Betuwelijn, waarbij er in één van de tunnels bluswater-afvoerleidingen zijn aangelegd door QUALM. “Omdat je hier te maken hebt met een goederentunnel waarin mogelijk gevaarlijke stoffen worden vervoerd, is de aanpak weer heel anders.” Ook voor GRE leidingwerk kun je bij QUALM terecht. “Glassfiber Reinforced Epoxy, ongevoelig voor corrosie en veel gebruikt in de industrie en bij tunnels. De praktische invulling hiervan (monteren, verbindingen aanbrengen) is best specialistisch. Hoe het project er ook uit ziet, wij zijn sterk in de uitvoering ervan!” Dat QUALM ook mobiele sprinklerpompkamers en tijdelijke tanks verhuurt, wil Mulders ook nog graag vermelden. “En dat wij een 24 uur storingsdienst voor het verhelpen van storingen en lekkages hebben. Niet geheel onbelangrijk!”

Bluswater

Inbouw nieuwe afsluiters Schipholspoortunnel.


Gecertificeerd leverancier
“We werken voor veel verschillende opdrachtgevers, maar allemaal rekenen ze op de betrouwbaarheid van het leidingwerk dat wij aanleggen. Om die kwaliteit te kunnen garanderen, zijn wij CIBV gecertificeerd toeleverancier en onderhoudsbedrijf van grondleidingen met appendages voor VBB-systemen. Ook bij materiaalkeuze kijken we altijd naar de gestelde eisen en kunnen we ook aan NFPA, FM en/of NEN-normen voldoen.”

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.