De volledig elektrisch aangedreven rupskranen van Sany gaan als warme broodjes over de toon-bank. Het Nederlandse UCM Holland, dat de machines in de Benelux aan de man brengt, verkocht sinds de introductie van de 80-tons telerups SCE800TB-EV – en later ook de 100- en de 135-tons SCE1000A-EV en SCE1350A-EV vakwerkgiekkranen – al 39 exemplaren in Nederland en België. “We lopen hierin voorop”, zegt Jack Donker van UCM Holland.
“Voor dieselmachines is in Nederland zo langzamerhand geen markt meer”, weet Donker. “En dat is ook niet zo gek gezien de strenge regels rondom stikstof en CO2-uitstoot. Nederland, maar ondertussen ook Noorwegen, lopen voorop met regelgeving en dat maakt dat de vraag naar elektrische kranen momenteel gigantisch is.”
Hoewel de Chinese multinational Sany op verschillende machinemarkten al vergevorderd is op het gebied van elektrificatie, kent deze innovatie op kranengebied een Nederlandse oorsprong. “De eerste aanvraag voor een compleet elektrische kraan kwam van ons als importeur”, vertelt Donker. “Sany heeft de machine vervolgens in eigen huis ontwikkeld en gebouwd. Vooralsnog wel op een eigen Europese assemblagelijn. En ondanks dat het een groot bedrijf is, hebben we korte lijnen en vaste contactpersonen bij Sany. Ook is er de Europese vestiging van Sany waar we goed contact mee onderhouden. We begonnen met Stage V-machines en hebben die gaandeweg op veel punten geüpgraded naar onze eisen voor de Nederlandse markt. Ondertussen zagen we een steeds verder groeiende vraag naar elektrische machines.”
Omdat de dieselaangedreven SCE800TB bij UCM Holland de best verkochte kraan was, werd besloten om die als eerste te elektrificeren. Daarna volgden de 100- en 135-tons vakwerkgiekkranen van Sany, de SCE1000A-EV en SCE1350A-EV.
“Vanaf eind dit jaar is ook de 150-tons telerups volledig elektrisch verkrijgbaar”, laat Donker niet zonder trots weten. “Omdat de machines steeds groter worden is er bovendien meer ruimte voor grotere batterijpakketten. In plaats van 282 kWh leveren ze nu al 336 kWh aan accucapaciteit, waardoor er langer doorgewerkt kan worden voordat die weer opgeladen moeten worden.”
Een punt van zorg is nog wel de laadcapaciteit op Nederlandse bouwplaatsen. Donker: “Die mag wel wat groter. Dan kunnen we ook echt sneller laden. En wat ook nog regelmatig gebeurt, is dat de stroom op bouwplaatsen uitvalt en de machine de volgende ochtend nog niet volledig opgeladen is. Om die reden levert Sany een app waarop alles aan de machine op afstand af te lezen is. Ook hoeveel procent er al is opgeladen. Mocht je zien dat het laden stokt, dan is het dus verstandig om even op de bouwplaats te checken of de stroomvoorziening daar nog wel in orde is.”
Bijzonder aan de volledig elektrische Sany kranen is dat ze af-fabriek worden geleverd. “We hebben een tijdje gekeken of we de dieselkranen konden ombouwen tot een elektrisch model, maar we schatten in dat de ombouwmarkt in Nederland dat niet aan zou kunnen qua capaciteit”, zegt Donker. “Bovendien vraagt een elektrische aandrijving een ander soort opbouw van een kraan. De R&D-afdeling van Sany in China is daarbij van een enorm hoog niveau, dus dit was uiteindelijk de beste oplossing. En gezien het feit dat ze nu zo’n gigantische hit zijn, ook de beste keuze.”
Het Sany Cranes.Services team begeleidt de kopers van elektrische hijskranen met een speciale cursus voor machinisten. Want enerzijds is de bediening van een elektrische kraan net iets anders, ook de handling rondom het laden van de batterijen vergt een aparte benadering. Daarnaast zijn speciale handleidingen aanwezig in het Nederlands. Sany Cranes.Services zorgt er ook voor dat het testen en keuren van de af te leveren (elektrische) hijskranen op eigen locatie gebeurt.