Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
BIM voor infrastructurele bouwprojecten
Joost Bolkenstein – Salesmanager Thinkproject Benelux

BIM voor infrastructurele bouwprojecten

Verbeter de samenwerking en minimaliseer de faalkosten

Infrastructurele en civiele projecten staan nog altijd onder hoge druk. We zien lagere budgetten bij provincies en gemeenten en er moet steeds meer worden geproduceerd in steeds minder tijd. Naast de lagere budgetten zijn er ook hogere kwalitatieve verwachtingen van de leefomgeving. Deze uitdagingen worden in de praktijk vaak opgelost door het uitschrijven van innovatieve aanbestedingen, of door bijvoorbeeld de Publiek Private Samenwerking (PPS). Deze contractvormen vragen nogal wat van de uitvoerende partij. Die partij is immers van A tot Z hoofdverantwoordelijk voor een correcte uitvoering binnen tijd en budget.

We zien ook steeds vaker dat de gehele onderhoudsfase de verantwoordelijkheid wordt van de uitvoerende partij. Om in de onderhoudsfase een mooi rendement te behalen, is digitalisering een must. Door het project te visualiseren en te koppelen aan de planning, is het mogelijk om in de voorbereidende/ontwerpfase al te zien of alles loopt zoals gepland. Dit is ook de fase waarin er nog keuzes kunnen worden gemaakt. Middels het BIM-model is meteen inzichtelijk hoeveel meerwerk of juist minderwerk een bepaalde keuze veroorzaakt en wat dit voor gevolg heeft voor de planning.

Het BIM-model is een 3D-model dat makkelijk kan worden gedeeld met het bouwteam en andere belanghebbenden. Als je bijvoorbeeld een weg verbreedt of een op-/afrit verlegt, kan je tijdens een informatiebijeenkomst met het BIM-model aantonen dat dit de juiste keuze was. Met het 3D BIM-model kun je bovendien in een vroeg stadium verschillende opties naast elkaar leggen en snel de gevolgen van een keuze visualiseren. Denk hierbij aan de positionering van verkeerslichten, een extra fietsstrook of zelfs het aanleggen van een extra rijbaan.

Door het omzetten van het ontwerpmodel naar een IFC BIM-model, kunnen alle partijen het model bekijken en er direct opmerkingen in plaatsen. Leveranciers halen eenvoudig diverse data uit het model, bijvoorbeeld hoeveelheden om een concurrerende offerte uit te brengen. Het is zelfs mogelijk de expertise van leveranciers in te zetten om alternatieven aan te bieden. In het model is dan direct inzichtelijk wat de gevolgen zijn voor de planning en budget. Zo betrek je echt alle partners in het project en groeit het draagvlak en vertrouwen.

Een goed opgebouwd BIM-model bevat enorm veel kennis, van elk bouwdeel is alle data immers beschikbaar. Deze data geeft het hele bouwteam meer mogelijkheden om efficiënter te werken. Wijzigingen kunnen direct worden doorgevoerd in het model en de daaraan gekoppelde tekeningen, inclusief de planning. Dit voorkomt fouten en zorgt voor efficiëntie in de afroep van bouwmaterialen. Voor de hele bouwsector zijn grondstoffen steeds moeilijker te verkrijgen. In het BIM-model kan worden aangegeven waar deze schaarse grondstoffen zich bevinden en vervolgens zorgt de software voor extra monitoring en dashboarding tijdens het hele bouwproces. Dat betekent dus geen onnodige vertraging meer.

In infrastructurele bouwprojecten liggen de faalkosten nog steeds tussen de 5 en 10 procent. De voornaamste reden hiervoor is miscommunicatie en te veel verschillende databronnen. Door te werken met BIM kunnen eventuele bouwfouten en overige risico’s al vroegtijdig in kaart worden gebracht. Dankzij een koppeling met de planning zijn alle materialen tijdig aanwezig op de bouwplaats en zijn er dus geen onnodige vertragingen.

Door al vanaf de eerste fase te werken in BIM pluk je tijdens de onderhoudsfase letterlijk en figuurlijk de vruchten. De hele geschiedenis en documentatie is gelinkt aan het BIM-model en dit voorkomt onnodig doorspitten van externe mappen. Garantiebewijzen, certificaten, specificaties, documenten en zelfs opleverpunten zijn eenvoudig terug te vinden in het BIM-model, dat raadpleegbaar is op mobiele devices.

De keuze voor BIM-software is dus bepaald niet eenvoudig en heeft grote impact op je organisatie. Dat zien we ook bij onze klanten die kiezen voor Thinkproject. Als salesmanager van Thinkproject ben ik natuurlijk een beetje bevooroordeeld. Als je desondanks vindt dat mijn overwegingen waardevol voor je waren, laat het me gerust weten.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.