Platform over civiele techniek & infrastructuur
Het aanbrengen van de verschillende lagen volgt elkaar snel op.

Bijzonder project in recordtempo

Boskalis Nederland is door Attero bij het project Dak van Drenthe aangesteld als hoofdaannemer. Aan hen de taak het veelomvattende project in een recordtijd op te leveren. We spreken manager Olaf Willemse.

Boskalis Nederland is bij dit project hoofdaannemer. (Beeld: André Sprong)

Regionaal wordt nog vaak gesproken over de VAM-berg, naar de Vuil Afvoer Maatschappij die in 1928 werd opgericht. Die transporteerde decennialang per trein afval vanuit Den Haag naar het Drentse Wijster. Afvalstorten ging door de jaren meer en meer over in afvalrecycling en nu ook het opwekken van energie. Kortom, een sector waarin veel is geïnvesteerd in verband met milieumaatregelen.

Het hele proces werd in recordtijd doorlopen.

Hoogste punt

De transitie van een afvalberg naar het recreatieve Dak van Drenthe is gegund aan Boskalis, waar Olaf Willemse manager is. Olaf is gespecialiseerd in droog grondverzet vallend onder de businessline Rivieren en Dijken. “Boskalis kreeg als opdracht een wal van 800 meter lengte af te dekken en met 15 meter op te hogen, waardoor het hoogste punt van de provincie zou ontstaan”, zegt hij. “Daarop moest een 460 meter lang parcours met een stijgingspercentage van 16,4% worden gerealiseerd. Met het aanbrengen van het asfalt is de opdracht volbracht. Die klus vond in de bouwvakvakantie plaats om begin september het parcours te kunnen opleveren. Daarna volgde het testen, voordat het eindresultaat kon worden vrijgegeven voor het Europees Kampioenschap wielrennen.”

Met betrekking tot dit project heeft Boskalis één van de twee contracten gegund gekregen. Olaf: “Het contract voor de afdichting van de afvalberg zelf heeft Boskalis via Attero gegund gekregen. Het tweede contract betrof het aanbrengen van het fietsparcours op de berg die door de provincie Drenthe op de markt is gezet en die is gegund aan Avitec uit Nieuw-Buinen.”

Groen licht

“We kregen een strakke tijdplanning van 1 mei tot en met 1 september 2023, daarna moest het totale project worden opgeleverd voor het genoemde evenement. Direct nadat groen licht aan Boskalis werd gegeven, zijn we gestart met het inpakken van de berg met bodemassen. Daarop werd Trisoplast aangebracht door een aannemer van Attero. Het zorgt voor een milieuvriendelijke stabilisatie. Daarop rolde onze onderaannemer Cofra een High Density Poly Ethylene (HDPE) folie uit. Vervolgens brachten wij 30 centimeter grond hierop aan en daar bovenop ter afronding nog een afwerklaag van 80 centimeter.”

Ook de aanleg van fietspaden, de zand- en puinbaan viel onder de taken van Boskalis. Vanwege de korte doorlooptijd is direct na het verkrijgen van de voorlopige vergunning van start gegaan. Olaf: “Al tijdens het maken van de planning in de tenderfase zagen we dat het behoorlijk krap zou worden. Voorbereidingstijd was er weinig, vandaar dat we zo snel mogelijk zijn begonnen. We hebben lange dagen gemaakt en de bouwvakvakantie zat er voor onze mensen ter plaatse helaas niet in. Een onzekere factor blijft bij zo’n project het weer. Zo heeft het leggen van de folie twee dagen stilgelegen vanwege een te harde wind.”

Met een 80 cm afdeklaag was het Dak van Drenthe klaar voor de asfaltlaag. (Beeld: André Sprong)

Hoge productie

Olaf ervaart de samenwerking met Attero als bijzonder prettig: “Als je zo’n korte tijd doorlooptijd hebt, moet je gezamenlijk optrekken. Dat we alles op de juiste manier hebben opgepakt, wordt door Attero zeer gewaardeerd. Het feit dat we als Boskalis gewend zijn om kwaliteit te leveren met een hoge productie, is mede de reden dat we het werk gegund hebben gekregen. Boskalis heeft de volledige coördinatie gedaan inclusief die van de verschillende onderaannemers en Trisoplast die rechtstreeks voor Attero werkt.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.