Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Beursinnovaties aangedreven door elektriciteit

Beursinnovaties aangedreven door elektriciteit

Zero-emissie exploitatie is een belangrijke trend in de bouwmachine-industrie. Elektrificatie vormt een van de belangrijkste onderwerpen op bauma 2022. ‘s Werelds toonaangevende vakbeurs voor bouwmachines, bouwmaterialen en mijnbouwmachines, evenals bouwvoertuigen en -apparatuur wordt gehouden van 24 tot en met 30 oktober op het beursterrein van München.

Om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen in overeenstemming met de klimaatbeschermingsdoelstellingen, worden steeds meer bouwmachines en voertuigen ontwikkeld met elektrische aandrijvingen. Andere voordelen zijn ook de drijvende kracht achter deze trend. Elektromotoren zijn bijvoorbeeld stil en beschermen bedieners en het milieu tegen blootstelling aan directe uitlaatgassen. Een ander voordeel is dat elektromotoren worden beschouwd als onderhoudsarm en efficiënt, wat betekent dat ze zorgen voor lage bedrijfs- en energiekosten. Het is dus logisch dat ‘de weg naar nul uitstoot’ ook een van de belangrijkste onderwerpen is op de bauma van dit jaar. Veel exposanten hebben al gloednieuwe e-oplossingen aangekondigd.

Veel exposanten hebben al gloednieuwe e-oplossingen aangekondigd voor de aankomende bauma.

Omkeerbare trilplaat met batterij

Een daarvan is de eerste batterij-aangedreven omkeerbare trilplaat met een directe aandrijving. De APU3050e van fabrikant Wacker Neuson gebruikt het beproefde hydraulische verstelsysteem om van richting te veranderen, net als bij conventionele modellen. Met een werkbreedte van 50 cm en een middelpuntvliedende kracht van 30 kN is de machine eenvoudig te bedienen en heeft hij de laagste totale hoogte van alle omkeerbare trilplaten op de markt, waardoor hij bij uitstek geschikt is voor gebruik in smalle sleuven.

Emissievrije verdichting met e-tandemrollen

In de toekomst kunnen elektrisch aangedreven tandemrollen het antwoord zijn waar op grotere schaal emissievrije verdichting nodig is. Hamm AG presenteert acht modellen uit de HD CompactLine-serie in hun wereldpremière op de bauma. Ze worden gevoed door een onderhoudsvrije lithium-ion batterij met een capaciteit van ongeveer 23 kWh. Bovendien wordt de energie die vrijkomt door de tractie- en trillingsmotoren tijdens het remmen gebruikt bij het herstel. De accu heeft genoeg capaciteit voor een hele werkdag. De e-drive vermindert ook de geluidsemissies aanzienlijk, waardoor de e-tandemrollen geschikt zijn voor alle gebieden die bijzonder stille verdichting vereisen. Omdat deze instellingen ook vaak een lage trillingsbelasting vereisen, introduceert de verdichtingsspecialist naast e-vibration- en oscillatierollen ook een elektrische combinatierol met oscillatie.

Volledig elektrisch concept voor compacte rupslader

De T7X, nog in de conceptfase, is ’s werelds eerste volledig elektrische compacte rupslader. De fabrikant, Bobcat, zal bauma gebruiken om feedback van klanten uit verschillende segmenten te blijven verzamelen. Het doel is om marktkansen voor de machine in Europa, het Midden-Oosten en Afrika beter te kunnen inschatten. Met zijn 62 kWh lithium-ion accu kan de T7X vier uur lang continu werken. Het mobiele laadvermogen is iets minder dan 1.400 kg. In tegenstelling tot alle andere laders wereldwijd heeft de nieuwe machine vrijwel geen vloeistoffen nodig: Bobcat heeft het traditionele hydraulische systeem volledig vervangen door een elektrisch aandrijfsysteem bestaande uit elektrische cilinders en elektromotoren. De enige vloeistof in de machine is ongeveer vier liter milieuvriendelijk koelmiddel.

‘s Werelds toonaangevende vakbeurs voor bouwmachines, bouwmaterialen en mijnbouwmachines, evenals bouwvoertuigen en -apparatuur wordt gehouden van 24 tot 30 oktober op het beursterrein van München.

Betonmixer met volledig elektrische aandrijving

Putzmeister ziet een toekomst voor zich met volledig elektrisch betontransport dankzij zijn iONTRON e-mixer. De batterij van het voertuig heeft een capaciteit van 350 kWh, wat betekent dat één batterijlading voldoende is voor vijf tot zes ritten in stedelijke gebieden – meestal voldoende voor een hele werkdag. Het voertuig kan eenvoudig worden opgeladen als er meer ritten worden gepland. De mixer kan ’s nachts op volle kracht worden opgeladen bij een DC-laadstation. De vrijwel stille werking maakt onbeperkt gebruik mogelijk, zelfs op locaties met strenge geluidsvoorschriften – een aanzienlijk concurrentievoordeel als het gaat om biedingen in grootstedelijke gebieden. Stijgende prijzen voor fossiele brandstoffen maken de e-drive ook tot een economisch alternatief.

Elektrohydraulisch tillen

Het E-Pack van Tadano is op zijn beurt een elektrohydraulisch systeem met een geïntegreerde elektromotor van 32 kW die zorgt voor een geluidsarme en emissievrije kraanbediening. Deze oplossing werd gepresenteerd op de laatste bauma in 2019. Op dat moment was het slechts beschikbaar voor een enkel kraanvoertuig. Op ’s werelds toonaangevende vakbeurs dit jaar zal Tadano laten zien dat in de tussentijd vijf van zijn AC-kranen kunnen worden besteld met het E-Pack of bestaande kranen die er achteraf mee zijn uitgerust.

De Japanse fabrikant biedt ook een preview van ’s werelds eerste volledig elektrische ruwterreinkraan. De machine bevindt zich momenteel in een vergevorderde ontwikkelingsfase en zal naar verwachting eind 2023 op de markt worden gebracht. Hij zal van en naar de bouwplaats kunnen rijden en al het hijsen daar kunnen uitvoeren met alleen de energie die door de batterijen wordt geleverd.

Andere exposanten hebben al nieuwe e-machines aangekondigd, maar presenteren hun primeur pas op bauma. Het gaat onder meer om de opvolger van de 5055e vierwielaangedreven elektrische wiellader van Kramer-Werke GmbH. Bovendien belooft het bedrijf een nieuwe elektrische telescopische lader te onthullen. En dat is nog een reden waarom een bezoek aan het beursterrein van München in oktober zeker de moeite waard is.   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.