Platform over civiele techniek & infrastructuur
Overig

Betrouwbare prestaties in diverse pompconfiguraties

Wanneer je zelfs bij extreme omstandigheden een pomp zoekt die betrouwbaarheid en prestaties combineert, dan ben je bij Gorman Rupp aan het juiste adres.

Gorman Rupp ontwikkelt betaalbare alternatieven voor materieel dat moet presteren op binnenstedelijke projecten (dus stiller) en met minder CO2-uitstoot (dus groener).

Tekst | Tekst Susan Peek | Beeld Gorman Rupp

19 februari 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Al in 1933 ontwikkelde Gorman Rupp zijn eerste zelfaanzuigende centrifugaalpomp en is inmiddels uitgegroeid tot een van ‘s-werelds toonaangevende fabrikanten van pompen voor de industrie, overheden en GWW. 

Bij Gorman Rupp werken mensen met een hart voor pompen. “Iedereen binnen onze organisatie is belangrijk en onderdeel van het grote geheel. We zeggen niet voor niets: ‘We are the Pump People. We are Gorman Rupp!”, zegt Jan Heuvel, businessunit manager Nederland. “We verkopen en verhuren een brede range aan pompen en leveren daarbij de gewenste service op het gebied van onderhoud en reparaties. De enorme groei is reden voor de verhuizing naar Waardenburg. Als Europees distributiecentrum voor Gorman Rupp hebben we daar naast twee keer zoveel ruimte ook veel faciliteiten zoals een trainingscentrum.” 

Verschuiving in de markt

Heuvel merkt dat de vraag vanuit de markt iets verschoven is van investeren in nieuw materieel naar verhuur. “Met onze enorme vloot van minstens 400 pompen is dat geen enkel probleem. Ook kopen aannemers niet meer alleen op prijs of kwaliteit, maar kijken ook hoe ‘groen’ het materieel is.” Een mooie ontwikkeling, volgens Heuvel, waar Gorman Rupp goed op inspeelt. “De eigen ontwikkelde en gebouwde pompinstallaties voldoen aan de laatste Stage-V normen. We onderzoeken de markt en volgen de ontwikkelingen van ingenieursbureaus op de voet en daar bouwen we op door.”

Uniek: een bovengronds rioolgemaal voorzien van de natzelfaanzuigende centrifugaalpompen, door Gorman Rupp ontwikkeld.

Stiller en groener

Gorman Rupp is altijd met de toekomst bezig en wil verder moderniseren. “Het verleden bestaat uit feiten en ervaringen, waarop verbeteringen voor de toekomst gebaseerd zijn. We hebben behoorlijk in het eigen machinepark geïnvesteerd om onze pompen zo goed en veilig mogelijk te produceren. En klantspecifiek. We ontwikkelen betaalbare alternatieven voor materieel dat moet presteren op binnenstedelijke projecten (dus stiller) en met minder CO2-uitstoot (dus groener). Het is even afwachten welke kant we op gaan, wordt het elektrisch, waterstof of welke energievorm dan ook. Door verder te kijken en aanpassingen te doen, is er altijd wel een manier om met onze pompen iets te betekenen”, zegt Heuvel overtuigd. “Zo gaan we met uitdagingen en met klanten om.” 

Bovengrondse riooltechniek

“Komend jaar gaat extra aandacht uit naar riooltechniek binnen de GWW”, vervolgt Heuvel. “Waar nu voornamelijk dompelpompen ingezet worden, hebben wij een bovengronds rioolgemaal -voorzien van onze natzelfaanzuigende centrifugaalpompen- ontwikkeld. Doordat het boven de grond staat, is het Arbo-technisch veiliger, milieutechnisch interessanter, maar ook hygiënischer en comfortabeler. Binnen no-time heb je met de complete prefab kast een rioolgemaal staan. Ideaal bij rioolgemaalrenovaties maar ook nieuw te plaatsen.” Heuvel ziet beslist mogelijkheden voor de Nederlandse markt. Hij besluit het gesprek met zijn eigen filosofie: “Als het niet gaat zoals het moet, dan moet het maar zoals het gaat. En dat is waar Gorman Rupp voor staat.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%