Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Betrouwbare bluswatervoorzieningen

Betrouwbare bluswatervoorzieningen

Blussystemen vind je op alle denkbare locaties. Niet alleen in de utiliteit en de industrie, maar ook in openbare infra, zoals tunnels, bruggen, sluizen en stations. De kans dat hier een brand ontstaat, is immers nooit uitgesloten. Aannemingsbedrijf QUALM is al meer dan veertig jaar gespecialiseerd in het ontwerpen, aanleggen, inspecteren, testen en onderhouden van blussystemen. Op sommige plaatsen is het extra belangrijk goed voorbereid te zijn op een brand. Niet omdat het risico hoger is, maar omdat de plaatsen moeilijker te bereiken zijn, zoals in (spoor)tunnels en op stations.

“We hebben maar één doel voor ogen en dat is het vergroten van de brandveiligheid”, zegt Eric Mulders van Aannemingsbedrijf QUALM. Het ruim tachtig jaar ‘jonge’ familiebedrijf is actief in leiding- en grondwerk en voert in eigen beheer GWW-werkzaamheden uit onder specifieke condities. Denk aan het (ver)leggen van een gas- of drinkwaterleiding. De laatste vier decennia heeft QUALM een expertise opgebouwd in brandveiligheid en met name op het gebied van bluswatervoorzieningen. “Sinds we in Nederland de nationale tunnelwetgeving hanteren, is de veiligheid van veel tunnels enorm verbeterd. Het is mooi dat wij hier als QUALM ook een positieve bijdrage aan leveren. Met ons werk helpen we de brandweer adequaat en doeltreffend te handelen in noodsituaties.”

vervangen-gre-blusleiding-spoortunnel-schiphol-qualment_id3-kopieren

QUALM heeft in de Schipholspoortunnel een deel van de bestaande GRE blusleidingen vervangen door een leiding met een grotere diameter en diverse afsluiters vernieuwd.

 

Snel en adequaat blussen

QUALM heeft vele stations en (spoor)tunnels in ons land voorzien van een bluswatervoorziening. “Zo gaan we op station Geldermalsen een PE droge blusleiding aanleggen met vulpunten aan weerszijden van het station”, vervolgt Eric. Zijn zoon Menno Mulders, sinds januari 2020 aangesteld als directeur van Aannemingsbedrijf QUALM, vult aan: “Op de drie perrons worden in totaal zeven afnamepunten gerealiseerd. Bij een calamiteit zal de brandweer aansluiten op een vulpunt, zodat op het perron snel en adequaat bluswater beschikbaar is. Daarnaast zijn/waren we ook betrokken bij het vergroten van de bluswaterleidingen in de Schipholspoortunnel. In twee weekendbuitendienststellingen hebben we in opdracht van Volker Rail met zestien medewerkers een deel van de bestaande GRE blusleidingen vervangen door een leiding met een grotere diameter en diverse afsluiters vernieuwd. Een intensief, maar interessant project. Dat geldt overigens voor alle tunnelprojecten. Het vergt een goede planning vooraf en optimale afstemming met alle betrokken partijen. De toegang is immers beperkt.”

Behalve vaste leidingwerk boven- en ondergronds in alle denkbare materialen (nodulair gietijzer, PE, verzinkt staal en Glassfiber Reinforced Epoxy) levert en verhuurt QUALM ook tijdelijke bluswatervoorzieningen. “Bij het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden aan delen van het blussysteem kunnen noodvoorzieningen soms nodig zijn. Van mobiele blusmonitoren en gereedliggende brandslangen tot een complete tijdelijke blusvoorziening met bluswaterpomp en watervoorraad. Dat laatste hebben we bijvoorbeeld gerealiseerd voor de renovatie van de Coentunnel en de Drechttunnel. Door onze jarenlange ervaring en goed opgeleide medewerkers ontwerpen en realiseren we voor elke toepassing de juiste bluswatervoorziening. Tijdelijk of vast, waarbij we ook het beheer en eventuele storingen verhelpen via onze 24/7-storingsdienst”, besluit Eric.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.