Balm BV

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

01:10
14-05-2018

Betonnen kunstwerken verdienen onderhoud

Als gevolg van de crisis is het onderhoud aan de betonnen kunstwerken in ons land wat achterop geraakt. De overheid is nu bezig het achterstallig onderhoud in te lopen. Daarin ziet Kees Vermeulen van Balm BV een belangrijke tendens. “Werd vroeger een kunstwerk al heel snel afgeschreven, tegenwoordig zijn er prima technieken om de constructie van bestaande kunstwerken te versterken. Dat scheelt ontzettend veel geld, ook economisch gezien, omdat een kunstwerk slechts voor een kortere periode buiten gebruik genomen hoeft te worden.”

Balm houdt zich al sinds 1962 bezig met betonreparatie. “Van begin af aan zijn we actief in de infrasector en verrichten we betononderhoud aan allerlei kunstwerken, zoals bruggen, stuwen en sluizen,” zegt Vermeulen. Balm heeft een groot palet aan technieken in huis om betonnen kunstwerken, objecten en gebouwen weer als nieuw te maken. Denk aan betonreparatie met spuitbeton voor het herstellen van omvangrijke schades, het injecteren van een vloeistof bij scheurvorming en het aanbrengen van een hoge sterkte reparatiemortel. Voor kunstwerken in de infrasector is volgens Vermeulen het aanbrengen van een koolstof lijmwapening in veel gevallen de meest doeltreffende manier om de kunstwerken te repareren én versterken. 

Lijmwapening
Een lijmwapening of plakwapening is een specialistische methode om betonconstructies constructief te versterken, licht Vermeulen toe. “Bij deze methode wordt de wapening uitwendig verlijmd. Het is een goed alternatief voor een stalen lijmwapening, want koolstof is niet alleen sterker dan staal maar ook lichter. Bovendien hoeft het in de meeste gevallen niet te worden verankerd. Dat komt de uitvoeringssnelheid weer ten goede. De hoeveelheid lijmwapening die toegepast moet worden om een kunstwerk weer te laten voldoen aan de huidige verkeersklasse, laten we doorrekenen door externe constructiebureaus. Vervolgens wordt een kunstwerk al dan niet opgevijzeld en versterkt met de koolstof lijmwapening die we aanbrengen conform CUR-Aanbeveling 91. Indien gewenst kunnen we de lijmwapening volledig aan het zicht onttrekken. In dat geval brengen we bijvoorbeeld een laag spuitbeton aan of daarvoor geëigende coatings. Op die manier wordt de levensduur van een kunstwerk weer met tientallen jaren opgerekt. Een economisch en technisch gunstig alternatief voor slopen en nieuw bouwen.” 

Tekst | Roel van Gils  Beeld | Balm BV

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom civiele techniek & infrastructuur

Lees ons « Privacy statement » voor nadere informatie.

GROND/WEG/WATERBOUW partners

VTV Soilnailing B.V.