Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Betonnen keerwanden  op termijn 100% circulair

Betonnen keerwanden op termijn 100% circulair

Het streven naar een 100% circulaire economie brengt de nodige uitdagingen met zich mee, zeker in de wereld van beton. De huidige normen rechtvaardigen het gebruik van hernieuwbare grondstoffen tot maar 20% als het gaat om constructieve toepassingen. Toch heeft Bosch Beton een belangrijke stap gezet met de realisatie van een compleet nieuwe fabriek die op termijn in staat is om de productie van keerwanden 100% circulair te kunnen uitvoeren.

“We zien steeds meer mogelijkheden voor verduurzaming van beton, zowel in samenstelling als in productie”, begint Brechtje van den Beuken-van den Bosch van Bosch Beton. “Onze nieuwe betonfabriek in Barneveld is sinds 1 juni van dit jaar in bedrijf en helemaal geënt op een duurzaam proces. Uniek voor Nederlandse begrippen.” Het energieverbruik wordt gecompenseerd met ruim 18.000 zonnepanelen op het dak, maar ook het productiewater is een gesloten systeem. Dit wordt opgevangen, gefilterd en opnieuw ingezet. De fabriek is Breeam Outstanding ontworpen. Maar de keerwandproducent gaat nog een stap verder.

Ademruimte

Om tot een volledig circulair proces te komen, is er meer nodig. “We zijn daarin ook ketenafhankelijk van onze leveranciers van grondstoffen en natuurlijk de geldende normen”, stelt Van den Beuken-van den Bosch terecht. “Onze nieuwe fabriek is er wel alvast op ingericht, want er zijn bijvoorbeeld al technieken om grondstoffen zo zuiver mogelijk uit beton te halen. Die staan echter nog in de kinderschoenen en moeten zichzelf nog innoveren. Om onszelf en de branche wat meer tijd te gunnen en verlies van energie bij het shredden te voorkomen, zetten we in op hergebruik van onze producten. Met een levensduur van vijftig tot zelfs honderd jaar kan een keerwand bijvoorbeeld heel eenvoudig een tweede leven krijgen. Hergebruik inzetten om verlies van energie bij vernietiging te voorkomen geeft de nodige ademruimte om door te werken aan een 100% circulair systeem.”

Bosch Beton is op termijn in staat om de productie van keerwanden 100% circulair te kunnen uitvoeren.

 

Hogesterktebeton

Een product überhaupt een tweede leven kunnen geven, vereist een hoge kwaliteit. De samenstelling van het product is volgens Van den Beuken-van den Bosch ontzettend belangrijk. Bosch Beton geeft dan ook de voorkeur aan hogesterktebeton. “Keerwanden in een C60/75-betonkwaliteit kennen een zeer fijne poriënstructuur en zijn beter bestand tegen het indringen van zuren, vorst en dooizouten. Dat speelt in Nederland misschien iets minder, maar is een belangrijk aspect in de omringende landen. Hoe hoger de kwaliteit, hoe langer het product meegaat. Een tweede voordeel van hoge­sterktebeton is dat het slanker bouwen mogelijk maakt tot wel 40%. De Deutsche Bundesbahn bijvoorbeeld schrijft een betonkwaliteit voor van C30/40 met een wanddikte van 25 centimeter om de beoogde levensduur te garanderen. Wij weten diezelfde levensduur te garanderen met een slechts 15 centimeter dikke wand. De initiële investering is misschien hoger, maar het levert uiteindelijk aanzienlijke besparingen op.”

Geopolymeerbeton

Om uiteindelijk tot een circulaire economie te komen, zal men volgens Van den Beuken – van den Bosch op een andere manier moeten omgaan met investeringen. “De initiële investering moet niet leidend zijn. Bekijk het over de lange termijn en gun producten een tweede leven. Innovaties gaan heel snel, er vinden mooie ontwikkelingen plaats. Zo hebben we hoge verwachtingen van geopolymeerbeton die op termijn de cementbeton kan vervangen. Het zal de grootste doorbraak worden in de branche, maar vraagt nog de nodige inspanningen, ook constructief om tot een veilig bouwelement te kunnen worden bestempeld. Daarnaast verwachten we een verschuiving naar custom made producten, waarbij we niet alleen – zoals we nu al doen – op maat voor de klant produceren, maar mogelijk ook met restmaterialen van de opdrachtgever zelf. Onze nieuwe fabriek is hierop al ingericht. De weg naar een 100% circulaire economie zullen we immers samen met onze opdrachtgevers en aannemers moeten bewandelen.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.