Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Beton op rol biedt innovatieve oplossing voor afdichting en tegen erosie

Beton op rol biedt innovatieve oplossing voor afdichting en tegen erosie

Beton is bijna een synoniem van bouw en de toepassingen in de burgerlijke bouwkunde zijn legio. Prefabbeton laat toe constructies te maken in een fabriekshal, op een efficiente wijze en onder gecontroleerde omstandigheden. Maar wat indien beton een moeilijke geometrische vorm dient te volgen, bijvoorbeeld deze die overeenkomt met de bodem of taluds ter plaatse van het project, inclusief de oneffenheden? Dan dient een bekisting geplaatst, waartegen vloeibaar beton gestort wordt. Voor massieve structuren is dit de gebruikelijke manier van werken, maar indien een dunne laag beton volstaat, dan zal een belangrijke overdikte worden gestort, zeker wanneer het beton op een helling dient geplaatst. Dit betekent een verspilling van een dure grondstof en bovendien is het plaatsen en daarna verwijderen van de bekisting weinig efficiënt.

Concrete Canvas®

Schematische doorsnede van Concrete Canvas met (1) Vezelige toplaag om te hydrateren, (2) 3D vezelstructuur, (3) Droog betonmengsel, (4) Waterdichte drager van PVC geomembraan.

Concrete Canvas®, innovatie ten top
Het product bestaat uit een waterdichte drager met daarop een laag droge betonmix, beschermd met een stevige vezelachtige structuur. De betonmat wordt op rol geleverd in afmetingen van 1m breedte, en lengte is afhankelijk van het type mat. Er zijn meerdere gewichten per m2 mogelijk: 7, 12 en 19 kg/m2. Mark Griffiths van de fa. Concrete Canvas Technology uit Wales is beschikbaar voor advies bij het ontwerp van typische toepassingen. Volgens zijn ervaring plaatst een ploeg van 3 man ca. 200 m2/uur. Eens de mat geplaatst wordt deze overmatig besproeid met water. Dan begint het hardingsproces en na 24 uur wordt 80 % van de optimale sterkte bereikt.    

Concrete Canvas®

Het project is in uitvoering, de dijken van de tankputten worden bekleed met de Concrete Canvas betonmat. Twee tanks zijn reeds klaar, bij het stelsel van de dubbele tanks is men aan het werk..

Toepassingen:

  • Afdichting van de afwateringsgracht omheen de afkapping
  • Tankput veiligheidsbekleding
  • Waterdichting van kanalen, waterlopen, reservoirs, stormbekkens
  • Bescherming tegen erosie van taluds
  • Voorkomen van erosie bij overstorten
  • Voorkomen van onkruidgroei naast drukke spoorlijnen, raffinaderijen
  • Herstellen van bestaande betonnen infrastructuur 

Voordelen:

  • Makkelijk te plaatsen
  • De vorm past zich aan de bestaande situatie aan, dus perfect in contact
  • Afmetingen aan te passen aan de geometrie van het project
  • Continuiteit van de constructie, zonder open voegen 
  • Bijna alle weersomstandigheden zijn geschikt voor het plaasten
  • De PVC waterdichte banen zijn makkelijk aan mekaar te lassen
  • Voorkomt groei van struiken en grassen, dus weinig onderhoud
  • Eco-vriendelijk vanwege lage CO2 voetafdruk
  • Lange levensduur, uv-bestendig en chemisch resistent
Concrete Canvas®

Concrete Canvas toegepast als afdichting voor een bluswaterbassin.

Concrete Canvas®

Door het gladde oppervlak van Concrete Canvas en de lage ruwheidscoëfficiënt, is de stroomsnelheid bij afvoer groot. Er is daarom weinig afzetting van slib.

Steven De Maesschalck van Texion is alvast enthousiast. Hij was aanwezig bij projecten waar het storten van beton op talud een groot probleem betekende voor de aannemer. Met Concrete Canvas beton op rol wordt de betonafdichting op een steil talud eenvoudig. Bovenaan wordt de mat horizontaal in het talud geplaatst, zodat onderloopsheid wordt voorkomen. Ook verticale toepassingen, bijvoorbeeld als waterdichting tegen een wand, zijn mogelijk. De mat wordt dan bovenaan vastgeschoten.

Voor informatie en advies voor projecten in Nederland Etienne van der Kuij van ProTanks Trade (kuy@protanks.eu)

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.