Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Beter zicht en minder kans op ongevallen

Beter zicht en minder kans op ongevallen

Veilig met meerdere hijskranen naast elkaar werken

In Nederland zijn dergelijke antibotssystemen nog niet zo ingeburgerd als in diverse ons omringende landen of het Midden-Oosten, maar ze zijn wel degelijk aan een opmars bezig. Niet in de laatste plaats omdat ze steeds gebruiksvriendelijker worden. Het Belgische RDS Weighing & Safety, dat gespecialiseerd is in een veilige werkomgeving, maakt gebruik van de meest geavanceerde technologie die op de markt aanwezig is.

Meerdere GPS-antennes

Een goed voorbeeld is het DCS 61-S antibotssysteem van de Franse producent AMCS. Die communiceert zijn informatie via een radionetwerk en kent voortdurend de positie van elke kraan op een bouwplaats, dankzij GPS-antennes op de giek, contragiek, loopkat en draaikrans. Elke kraan wordt uitgerust met een eigen zender, zodat de kranen draadloos met elkaar kunnen communiceren. Er kunnen verboden zones ingesteld worden, maar ook dynamische zones. Daar kunnen de gieken wel komen, maar nooit tegelijkertijd.

De DCS 61-S console in de cabine van een torenkraan.

Doordat de DCS 61-S automatisch de bewegingen van mobiele kranen detecteert en de besturing van torenkranen integreert, kan het een interferentiegebied creëren voor de betreffende machines. De DCS 61-S berekent in real-time en in 3D de afstanden tussen elk element van de kranen (onder andere de positie van de cabine), net zoals de bewegingssnelheden. Het systeem kan daardoor in het besturingsmechanisme ingrijpen en ervoor zorgen dat de torenkraan vertraagt en vervolgens volledig tot stilstand komt aan een vooraf ingestelde afstand van een andere kraan. Het toestel voor de mobiele kraan zal een steeds luider geluidssignaal geven bij het benaderen van de verboden zone of het interferentiegebied. 

Krachtige zoomfunctie

Een andere innovatie van AMCS die RDS levert voor bouwkranen is het CAM 61 digitaal camerasysteem. In vergelijking tot een analoog camerasysteem heeft het een betere beeldkwaliteit. Dankzij zijn krachtige zoomfunctie en de hoge lichtgevoeligheid kan de exacte positie en de omgeving ervan op een scherm gemonitord worden. 

Daarnaast gaat de batterij liefst 44 uur (bij 20°C) mee en is deze in slechts vijf uur op te laden. Aangezien het systeem digitaal is, is het mogelijk om beelden te verwerken of door te sturen. Bovendien kunnen de beelden tot één week terug bekeken en opgeslagen worden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.