Platform over civiele techniek & infrastructuur
Wegenbouw & Rail

Bestratingsproducten met gunstige milieuprestaties

Excluton-2023-luchtfoto
Luchtfoto van het terrein van Excluton.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Excluton

6 mei 2022 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Al bijna 50 jaar is Excluton leverancier van een uitgebreid assortiment aan betonnen bestratingsproducten. Met name de laatste jaren wordt er sterk ingezet op het verduurzamen van het aanbod en zijn er zelfs twee nieuwe betonfabrieken geopend, waarvan de laatste in februari 2022 in productie is gegaan. Excluton is bovendien de enige Cradle to Cradle Silver gecertificeerde bestratingsfabrikant van Europa.

H-Profielsteen.

Wij helpen gemeenten, architecten, projectontwikkelaars, aannemers en andere opdrachtgevers bij het vinden van (innovatieve) bestratingsoplossingen met betere milieuprestaties voor hun infraproject, begint Jurriaan van der Ven van Excluton. “Ons assortiment bestaat onder andere uit betonstraatstenen, betontegels, betonbanden en X-Con industrieplaten voor de openbare ruimte. De vraag naar onze producten is de afgelopen jaren dan ook explosief gegroeid. Om die reden hebben wij ambitieus geïnvesteerd in mensen en middelen om de groei in afzet kwalitatief te kunnen bijbenen.”

Industrieplaten

Medio 2021 is de hypermoderne klinkerfabriek met gerobotiseerde omvormer in gebruik genomen om aan de toenemende vraag vanuit de inframarkt te kunnen voldoen, gevolgd door opening van de industrieplatenfabriek begin maart 2022. “Sindsdien kunnen we X-Con industrieplaten direct uit voorraad leveren”, zegt Thomas van Wijk, bij Excluton verantwoordelijk voor de X-Con industrieplaten. “We produceren de industrieplaten in wel 50 verschillende formaten en uitvoeringen variërend van enkele wapening, dubbele wapening, een stroef of gefrijnd oppervlak en alles daartussen. Zo kun je in een heel kort tijdsbestek en met relatief lage legkosten heel veel meters (tijdelijke) verharding maken.”

Sterk in bulk

Excluton maakt in de productie gebruik van de nieuwste technologieën. “Groot voordeel daarvan is dat onze materialen veel sneller uitharden dan voorheen”, weet Van der Ven. “Daarmee is onze productiecapaciteit ook fors gestegen. We zijn heel sterk in bulk; het verharden van grote oppervlakten.” Excluton heeft een zelfstandig opererende logistieke organisatie die de leveringen naar alle grote projecten coördineert. “Zo hebben we recent nog ruim 90.000 m2 aan verharding voor een project just-in-time uitgeleverd. Daar zit onze grote kracht; dankzij onze enorme productiecapaciteit kunnen we veelal uit voorraad leveren.”

MKI en LCA

Afhankelijk van de toepassing creëert Excluton mengsels met een heel hoog percentage circulair materiaal. “Met dank ook aan een mobiele breker op ons terrein”, zegt Van der Ven. “Daarnaast zijn we al enige tijd aan het experimenteren met cementloos beton. Ook op basis daarvan zullen we op korte termijn een nieuw product lanceren. We zitten dus bepaald niet stil. Duurzaamheid is absoluut een speerpunt in onze organisatie. Van ons hele assortiment zijn alle MKI-waardes en LCA’s in kaart gebracht en gevalideerd door een onafhankelijk partij. Dat maakt dat opdrachtgevers in projecten heel eenvoudig kunnen sturen op deze prestaties; we halen ze immers voor onze producten gewoon van de plank.”    

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht