Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Bespreek de strategische personeelsplanning net zo vaak als de resultaten van de organisatie

Bespreek de strategische personeelsplanning net zo vaak als de resultaten van de organisatie

Ja, de arbeidsmarkt is krap. Wie net als Abilitec dagelijks vraag naar en aanbod van technische professionals aan elkaar verbindt, weet als geen ander dat krapte de arbeidsmarkt behoorlijk verstoort en dat ook nog wel even blijft doen. 

We challengen elke uitvraag.

“Omdat we dagelijks de situatie op de technische arbeidsmarkt voor opdrachtgevers meten, weten we ook welke profielen en recruitment-aanpak wel kansrijp zijn”, zegt Niels uit de Bulten, senior accountmanager Bouwkunde en Civiele Techniek. “We gebruiken de tools van Jobdigger, de arbeidsmarktdata van Intelligence Group, naast onderzoek in ons eigen databasenetwerk waar meer dan 20.000 technici onderdeel van zijn. We zien natuurlijk ook de impact van Corona terug op de beweging. Technici zijn doorgaans gehecht aan zekerheid en de meesten zitten nu in stevige en goedbetaalde banen. Laten we de functie Werkvoorbereider Civiel eens pakken als voorbeeld. De afgelopen drie kwartalen stonden er 4.000 unieke vacatures open: 4.000! Lees de gemiddelde vacaturetekst eens goed. We blijven op zoek naar het schaap met de 5 poten. Wie denkt dat de arbeidsmarkt zoveel aanbod heeft of dat er zoveel beweging is, komt simpelweg bedrogen uit. En doorvissen in de leeggeviste vijver is zonde van tijd, geld en moeite.”

Bij opdrachtgevers waar we hecht partneren, kijken we samen naar een kwartaalvoorspelling.

Hoe dan wel?

Peter Gerlach, directeur-eigenaar van Abilitec: “We zien een toenemende professionalisering van grip en control op kosten en uitgaven. Terecht ook, want het gaat in de GWW-sector om serieuze risico’s. Maar ik zou het bedrijven en publieke organisaties gunnen, net zoveel te praten over de strategische personeelsplanning als dat er gepraat wordt over rendementen van projecten en portefeuilles. Natuurlijk kun je niet alles plannen en zijn personeelsplanningen in de praktijk weerbarstig. Maar maak de P van Personeel van strategisch belang.” Uit de Bulten vult aan: “We worden nog steeds gebeld met een vervangingsvraag van (vaak een oudere) werknemer die binnen twee maanden de organisatie gaat verlaten. Of met de opmerking: ‘het moet wel een echte medior of senior zijn, want we hebben geen tijd om te begeleiden’. Als we zo blijven kijken naar het HRD-vak, worden steeds meer GWW-organisaties in hun groei belemmerd, simpelweg door het gebrek aan personeel.”

We blijven op zoek naar het schaap met de 5 poten.

Gerlach: “Bij opdrachtgevers waar we hecht partneren, kijken we samen naar een kwartaalvoorspelling. En dat betekent 1 of 2 kwartalen vooruit voorspellen welke werken en projecten er op de agenda staan of komen, het maken van vlootschouw van de huidige zittende formatie (in termen van fitheid, loyaliteit en het belang van de professional voor de voortgang van de onderneming). Dan blijft er een instroomkalender en duidelijke vraag van een flexibele schil over. We challengen elke uitvraag: wat zou het je opleveren als we niet 2 senioren leveren, maar 1 senior vergezeld van 3 junioren die graag bij jou willen werken en bij Abilitec mogen doorleren met een persoonlijk studiebudget en leerpad op maat? En wat als je deze junioren nu na gebleken beschikbaarheid kosteloos mag overnemen na een jaar? Dan voeg je als Abilitec maar ook als GWW-organisatie waarde toe aan een arbeidsmarkt. Een arbeidsmarkt die je meer kansen biedt dan je denkt.”

Benieuwd naar wat strategische personeelsplanning u kan opleveren? Neem dan vrijblijvend contact op met Abilitec.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.