Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

‘Beplanting met landschappelijke inpassing’

Impressie-Nieuwe-Sluis-Terneuzen-3
Artist impression uit het landschapsplan.

Tekst | Jan Mol 

Beeld | VNSC

28 maart 2022 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Het wordt straks mooi groen rondom de Nieuwe Sluis in Terneuzen

Al in 2019 trad bouwcombinatie Sassevaart in contact met (toen nog de BTL groep) idverde NL, om een prijsopgave te krijgen voor nieuwe beplanting rondom de in aanbouw zijnde Nieuwe Sluis in Terneuzen. Gerard Nelis, projectleider regio Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen, staat ons te woord. “De vraag was of wij het aanbrengen van nieuwe beplanting rondom de zeesluis wilden aanbieden, met een landelijke inpassing. Alles naar ontwerp van landschapsarchitect Timo Cents (van Arcadis). Zijn visie is om de bestaande situatie te spiegelen naar de nieuwe situatie.”

Gerard Nelis, projectleider regio Zeeland en Zeeuws-Vlaanderen bij idverde NL.

Populieren en iepen

idverde NL wist met een plan de visie van de architect en aannemerscombinatie Sassevaart samen te smelten. Gerard legt uit: “De beplanting moet ook nog eens de allerbeste natuurlijke eigenschappen hebben voor die locatie. De opdrachtgever stelt eisen aan de maximale groeihoogte en de onderlinge afstand tussen de bomen. Verder mogen er alleen populieren en iepen gebruikt worden die in hun leven minimaal vier keer verplant zijn, dat zorgt namelijk voor een sterke wortelkluit en geeft de boom betere overlevingskansen. Verder komt er in het plan een haag voor, bij het monument. Een taxushaag van 36 meter in totale lengte. Het aantal aan te planten bomen bedraagt 76.”

Uitvoering in 2023

De uitvoering van dit mooie groenwerk volgt in 2023, in de laatste fase van de bouw van de sluis. “Om precies te zijn: als het grondwerk geprofileerd is en de toegangswegen definitief zijn”, legt Gerard uit. “Maar… we zijn ons nu al aan het voorbereiden en hebben in 2021 definitief bepaald welke beplanting er komt. Wij hebben vanuit onze adviesdienst een beheerplan aangeleverd en zijn al met de architect gaan kijken bij de kwekerij. Daar hebben we de bomen geselecteerd en gereserveerd die in 2023 hun plaats krijgen bij de sluis. Tevens is er een risicoverklaring afgegeven, zodat bouwcombinatie Sassevaart te allen tijde kan rekenen op het leveren van die bomen. De bomen zelf zijn zo’n tien jaar oud.”

Tot besluit zegt hij: “Met elke zorgvuldig geselecteerde boom die straks geplant wordt, verandert het uitzicht. Wat zal het mooi worden, ik kijk ernaar uit!”

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht