Platform over civiele techniek & infrastructuur
Waterwerk & Riolering

Bentoniet komt voortaan uit Bodegraven

productielijn
Productielijn met afvulstation.

Tekst | Jan Mol

Beeld | De Bentonietfabriek

25 november 2021 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

In januari 2018 is De Bentoniet Fabriek opgericht in Woerden. Sinds juli 2021 staat De Bentoniet Fabriek met volledig vernieuwde machines in Bodegraven. We spreken Marcel Griffioen die de zaak leidt in Bodegraven. “We zijn snel gegroeid”, begint Marcel het gesprek. “In 2018 zagen we de vraag naar Bentoniet en Grout producten dermate toenemen dat we in extra productielijnen moesten investeren. De kwaliteit van onze producten en de manier waarop we de producten aanbieden leverden binnen korte tijd veel afnemers op.”

Marcel Griffioen leidt de zaak in Bodegraven.

Engineering op maat 

De Bentoniet Fabriek maakt innovatieve producten. “We kunnen diversen polymeren op maat toevoegen aan een mengsel. Het is een stukje engineering op maat. Naast de standaard verpakkingen denken we ook graag mee over andersoortige verpakkingen en hoeveelheden. Bentoniet en Drillgrout producten kunnen we leveren in kleine zakken van 25 kg en in Big Bags van 500 tot 1.000 kg. We zijn dan ook trots op wat we maken en hoe flexibel we daarin zijn. We kunnen in Bodegraven met vernieuwde silo’s en aangepaste productielijnen op hoog niveau produceren en staan garant voor tijdige levering.”

De Bentonietfabriek in vogelvlucht.

Bentoniet HV

In eigen beheer ontwikkelde De Bentoniet Fabriek het product Bentoniet HV. “Het is een bijzondere samenstelling. Het gaat om Bentoniet waarmee een stabiel boorgat gemaakt kan worden met minder kilo’s per kuub water. Er is dus minder vaste stof, opslag en transport nodig. Dit betekent niet alleen een kostenbesparing maar het is ook duurzamer”, legt Marcel uit. “Het is een professioneel ‘product’ waarmee grote tunnels geboord kunnen worden. En deze Bentoniet is goed recyclebaar.” Inmiddels wordt de Bentoniet vaak toegepast bij boortunnels in Nederland en Europa. Het product wordt zelfs wereldwijd verscheept.  “Onze Bentoniet is ingezet bij drie grote boringen in Taiwan. Ook tref je ons product aan in Denemarken en Duitsland. We hebben de certificaten in huis om te voldoen aan de daar geldende eisen.” 

“We kunnen in Bodegraven met vernieuwde silo’s en aangepaste productielijnen op hoog niveau produceren en staan garant voor tijdige levering.”

Groot in Drillgrout

Het Drillgrout dat in Bodegraven geproduceerd wordt, is een uniek product. “Zeer concurrerend in prijs en verbruik”, licht Marcel toe. “Ideaal voor toepassing bij boringen in overspannen grondwatergebieden. Diverse opdrachtgevers gebruiken het bij horizontaal gestuurde boringen in “kwelgebieden” -waar sprake is van een hoge grondwaterdruk- om grondwaterstroming in de boortunnels tegen te gaan. Onze Drillgrout producten worden ook toegepast voor het opvullen van aardwarmtesondes. En het is een belangrijke en noodzakelijke stap voor een efficiënte werking van aardwarmtesystemen bij verticale boringen. Daarmee zijn onze Drillgrout producten een belangrijk product geworden binnen de energietransitie.”

Bentoniet en Drillgrout producten kunnen worden geleverd in kleine zakken van 25 kg en in Big Bags van 500 tot 1.000 kg.

Bentoniet staven

Bentoniet staven dienen om boorgaten af te dichten zodat water uit verschillende watervoerende lagen niet vermengd raakt na het boren. “In eigen beheer hebben we een koker ontwikkeld die gevuld is met Bentoniet en koppelbaar is, zodat een juiste afdichting van het boorgat gegarandeerd wordt. Het basisconcept, wat biologisch afbreekbaar is, is ontwikkeld en getest. Op dit moment zijn we bezig om feedback van klanten te verwerken om het gebruiksgemak en verwerking te optimaliseren.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht