Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Bemalingsoperatie
Om de vele constructies van de Blankenburgverbinding onder het maaiveld te kunnen bouwen, is een tijdelijke verlaging van de grondwaterstand essentieel.

Bemalingsoperatie

Om de vele constructies van de Blankenburgverbinding onder het maaiveld te kunnen bouwen, is een tijdelijke verlaging van de grondwaterstand nodig. Henk van Tongeren Water & Techniek wist binnen een enorm kort tijdsbestek een gigantische bemalingsinstallatie op te bouwen met vele honderden pompen, kilometers aan leidingen en veel (nood)stroomaggregaten.

“In opdracht van BAAK voeren wij de bemalingswerkzaamheden uit voor een aantal bouwputten van de Maasdeltatunnel en de Hollandtunnel”, zegt Guido van Tongeren van Henk van Tongeren Water & Techniek. “Naast een landelijke dekking met boor- en bronbemalingservice, hebben wij ons in het afgelopen decennia gespecialiseerd in het grondwatermanagement voor de grotere infrastructurele projecten. Wij zijn door BAAK gecontracteerd als onderaannemer en beheersen het complete scala een bemalingstechnieken.”

In opdracht van BAAK voert Henk van Tongeren Water & Techniek de bemalingswerkzaamheden uit voor een aantal bouwputten van de Maasdeltatunnel en de Hollandtunnel.

Breed scala aan onttrekkingsinstallaties

Henk van Tongeren Water & Techniek heeft een breed scala aan onttrekkingsinstallaties en technieken ingezet voor de bouw van de Blankenburgverbinding, zoals horizontale drainbemaling, retourbemaling, verticaal vacuüm- en verticale zwaartekrachtbemaling. “De grootste uitdaging zat hem in het korte tijdsbestek waarop we de installaties in bedrijf moesten stellen, zowel aan de noord- als aan de zuidzijde van het Scheur”, erkent Van Tongeren. “Los van de vele kilometers aan leidingen en honderden pompen waren we op sommige momenten met meer dan dertig medewerkers op het project aanwezig, puur gefocust op de bemaling. Om de gewenste service te kunnen leveren zijn wij nauw opgetrokken met onze partner Tjaden (onderdeel Hölscher Wasserbau), die ook beschikt over een vestiging in de omgeving van dit werk.

“Ondanks dat het zwaartepunt van onze werkzaamheden inmiddels achter ons ligt, blijven wij zeker nog tot eind 2022 betrokken bij dit project”, zegt Van Tongeren. “Bij de Blankenburgverbinding hebben we onze technische expertise in ieder geval volop kunnen laten gelden. Wij zetten water aan het werk. Op karakter en met duurzame en innovatieve installatie- en grondwatertechnieken. “

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.