Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Beheer en onderhoud mechanische riolering Oost Gelre
Op locaties met een hoog risicoprofiel pleegt REMONDIS intensiever onderhoud dan op locaties met een laag risicoprofiel.

Beheer en onderhoud mechanische riolering Oost Gelre

Dynamische samenwerking ‘stuwt’ innovatie

De gemeente Oost Gelre en REMONDIS Smart Infra gaan in bouwteamverband samen het beheer en onderhoud van de drukriolering en de rioolgemalen uitvoeren in de gemeente voor een periode van minimaal acht jaar. Een uniek samenwerkingsverband dat volgens beide partijen meer ruimte biedt voor innovatie, optimalisatie en duurzaamheid.

REMONDIS heeft inmiddels al een aantal acties in gang gezet, zoals het risicogestuurd onderhoud.

Tot voor kort was het beheer en onderhoud van de drukriolering en rioolgemalen in de gemeente Oost Gelre gevat in een conventionele contractvorm. “Twee jaar geleden zijn we gestart met het optuigen van een ander type contract om meer gebruik te maken van de kennis en kunde uit de markt”, zegt Arjan Spaargaren, beheerder en toezichthouder van de riolering en stedelijk water binnen de gemeente Oost Gelre. “Daarbij is eerst marktonderzoek verricht om te peilen of marktpartijen wel zover zijn en vooral of er interesse bestaat in deze nieuwe manier van samenwerken in bouwteamverband voor het beheer en onderhoud aan de riolering. Want volgens onze bescheiden mening is het uniek voor Nederlandse begrippen.”

Directeur Wim Osseweijer van REMONDIS schudt de hand van wethouder Bart Porskamp.

Investeren in kwaliteit

In de traditionele contractvorm voor onderhoud aan de drukriolering en rioolgemalen was de rolverdeling heel duidelijk. De gemeente gaf aan wat er moest gebeuren en marktpartijen konden het afprijzen. De onderhoudsaannemer daarentegen actief betrekken in het ontwerp, stuwt volgens Spaargaren de innovatie. “De aannemer heeft namelijk zelf zeggenschap over hoe hij het onderhoud zo efficiënt mogelijk aanvliegt op basis van zijn jarenlange expertise. Daarom is ook bewust gekozen voor een lange contractperiode van minimaal acht jaar, met twee keer een optie van twee jaar verlenging, om het voor alle partijen zo aantrekkelijk mogelijk te maken en juist innovatie te stimuleren.” Wim Osseweijer, directeur van REMONDIS Smart Infra kan dat beamen en zegt: “In de nieuwe situatie worden we inderdaad gestimuleerd en gemotiveerd om te investeren in kwaliteit en kunnen we effectief inspelen op mogelijk veranderende situaties in de toekomst. Dus de bedrijfszekerheid van de installatie wordt vergroot doordat het budget efficiënt wordt ingezet. Gezamenlijk zorgen we voor een optimaal stelsel zodat de bewoners geen overlast van rioolwater ondervinden.”

De gemeente Oost Gelre en REMONDIS Smart Infra werken in bouwteamverband aan het beheer en onderhoud van de drukriolering en de rioolgemalen.

Risicogestuurd onderhoud en renovatie

Na een vruchtbaar ontwerptraject is de uitvoeringsfase op 4 maart 2022 aan REMONDIS Smart Infra gegund. In totaal gaat het om het beheer en onderhoud van ruim 700 drukunits en 30 gemalen. REMONDIS heeft inmiddels al een aantal acties in gang gezet, zoals het risicogestuurd onderhoud. “Zo hebben we voor alle locaties het risicoprofiel bepaald. Op locaties met een hoog risicoprofiel plegen we intensiever onderhoud dan op locaties met een laag risicoprofiel. Deze worden versneld aangepakt en gerenoveerd. Risicogestuurd onderhoud betekent ook dat we onze medewerkers efficiënter kunnen inzetten waarmee we bovendien onnodige vervoersbewegingen voorkomen”, legt Stefan Beerten, projectleider bij REMONDIS Smart Infra, uit. “Een storing wordt uitvoerig geanalyseerd om het aantal vervolgstoringen te minimaliseren. En op het moment dat we bijvoorbeeld textiel in de pompen vinden, worden er foto’s van gemaakt en wordt er aansluitend een brief opgesteld en bezorgd aan de aangesloten percelen om zo meer bewustwording over ons rioolstelsel te creëren.”

Het hele stelsel is door REMONDIS Smart Infra via Pipe-Flo volledig doorgerekend. “Daarmee wordt voorkomen dat we ergens correctief een handeling uitvoeren die verderop een belemmering veroorzaakt”, zegt Osseweijer. “En daarin komen interessante zaken naar boven, zoals het onnodig overdimensioneren van pompopstellingen bijvoorbeeld. Bij vervanging kunnen we nu soms lichtere pompen toepassen. Dat scheelt in aanschaf, energie en efficiëntie. Een win-winsituatie, het mes snijdt zo aan twee kanten. Als REMONDIS hebben wij alle expertise in huis om volledig met eigen mensen invulling te geven aan dit innovatieve contract van de gemeente Oost Gelre. Een contract dat wat ons betreft snel navolging krijgt.”  

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.