BAM is ervan overtuigd dat 3D betonprinten een belangrijke rol blijft spelen in de verdere optimalisering en digitalisering van bouwprocessen en -projecten. Daarom blijft BAM betrokken als ontwerper en bouwer om de 3D betonprinttechnieken toe te kunnen passen waar dit waarde toevoegt voor haar klanten. Om deze reden continueert BAM de samenwerking met de huidige partners Weber Beamix en de TU Eindhoven. BAM geeft haar actieve rol in het fabrieksmatig 3D betonprinten over aan de supply chain.
Met de overname van het aandeel van BAM in de 3D betonprintfabriek intensiveert Weber Beamix haar ontwikkel- en productieactiviteiten en vergroot Weber Beamix de mogelijkheid om onafhankelijk de gehele markt te bedienen. BAM Infra Nederland blijft de mogelijkheden van 3D betonprinten toepassen op projecten. Daarvoor zet BAM de samenwerking met Weber Beamix en de TU Eindhoven voort op het gebied van materiaaltechnologie en digitaal en parametrisch ontwerp.
BAM zet in op het digitaliseren van de bouw. Met 3D betonprinten is unieke kennis opgedaan over onder andere parametrisch ontwerp. En BAM was al koploper op het gebied van Building Information Modelling (BIM) met certificering op het hoogste niveau. In de realisatiefase optimaliseert BAM haar processen door bijvoorbeeld 4D-planning, digitaal keuren en 5D-hoeveelhedenbewaking als standaard toe te passen. Ook in de onderhoudsfase versnelt BAM de digitalisering door data te verbinden met technologie en domeinkennis. Voorspelmodellen op basis van artificial intelligence geven een beter inzicht in efficiënt onderhoud van belangrijke assets in de infrastructuur. En ook bij het vergroten van de veiligheid van gebruikers van onze infrastructuur speelt digitalisering een belangrijke rol. Met intelligente verkeersmanagementsystemen en digitale manieren voor snelheidsregulering.
In 2017 had BAM samen met diverse partners en opdrachtgevers een wereldprimeur met ’s werelds eerst 3D geprinte, betonnen brug. BAM en partner Weber Beamix pakten door met deze innovatieve bouwtechnologie door in 2019 de eerste commerciële 3D betonprintfabriek te openen. Met nieuwe toepassingen, zoals geprinte bekistingen als resultaat. En vooral veel kennis over het digitale ontwerpproces van deze technologie. Met de vroege instap, de samenwerking en de eerste projecten heeft BAM er mede voor gezorgd dat de 3D betonprinttechnologie is geaccepteerd als bouwmethode in Nederland en daarbuiten.