Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Bakkenzuiger TEXEL lost ruim 3,5 miljoen m3 zand
Het zand lossen door bakkenzuiger TEXEL is op Markermeerdijken een continu proces geweest.

Bakkenzuiger TEXEL lost ruim 3,5 miljoen m3 zand

De Vries & van de Wiel is een landelijk opererend aannemersbedrijf dat complexe werken op professionele, maatschappelijk verantwoorde en duurzame wijze uitvoert. Het bedrijf maakt deel uit van de DEME-group waar ook bedrijven vallen als Dredging International en DIMCO onder vallen. Eén van de aansprekende materieelstukken is bakkenzuiger TEXEL. Deze is in opdracht van Alliantie Markermeerdijken ingezet op het project Markermeerdijken om onder meer schepen op een hydraulische manier te lossen.

DEME-groep is een veelzijdig bedrijf. “We baggeren vaargeulen uit, verbreden en verdiepen kanalen en havens, saneren land- en waterbodems, versterken waterkeringen, reinigen grond en baggerspecie, maken ruimte voor rivieren, en winnen, varen en lossen zand voor projecten”, zegt Project Manager Fred Hemstra. “Het zand lossen door bakkenzuiger TEXEL is op Markermeerdijken een continu proces geweest. In werkweken van circa 75 uur is van week 46 in 2019 tot en met week 36 in 2021 ruim 3.500.000 m3 zand gelost. Dit zand is aangevoerd door maar liefst 4.700 beunschepen.”

Alhoewel de TEXEL al sinds de jaren 50 wordt ingezet voldoet de zuiger aan de huidige moderne standaarden.

Door middel van water onder hoge druk wordt het zand in de beunschepen ‘vloeibaar’ gemaakt. “Dit zand/watermengsel werd door de eigen pompen van bakkenzuiger TEXEL verpompt door een stalen persleiding met een diameter van 600 mm naar het feitelijke werk”, legt Hemstra uit. “De te overbruggen afstand varieerde van 600 m1 tot aan 3.300 m1. Alhoewel de TEXEL al sinds de jaren ‘50 wordt ingezet, voldoet de zuiger aan de huidige moderne standaarden, ook zeer zeker wat duurzaamheid betreft. Sinds de start van het project Markermeerdijken zijn de motoren voorzien van zogenaamde SCR-installaties met als doel om de stikstofuitstoot tot een minimum te beperken. Hierdoor wordt ook een steentje bijgedragen aan de vergroening van dit project en daarmee de hele sector.”

“We kijken terug op een geslaagd project”, resumeert Hemtra. “Mede door de zeer goede samenwerking en afstemming met de Alliantie waardoor eventuele ontstane problemen dan wel risico’s snel en maximaal konden worden beheerst.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.