Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Baggerpomp met dubbele cutter

Baggerpomp met dubbele cutter

Enige cutter-pomp-combinatie ter wereld die vrij hangend te gebruiken is

Nederlanders: experts in het oplossen en overwinnen van maritieme en civiele uitdagingen in de eeuwige strijd tegen het water van de alsmaar stijgende zeespiegel. Eén van die experts is Bell Dredging, wereldwijd fabrikant van baggerpompen en bagger equipment. Zij zijn gespecialiseerd in engineering en productie van duurzaam baggermaterieel dat bestand is tegen de zware omstandigheden waarin zij worden ingezet.

Nieuwste aanwinst

Thijs van den Outenaar, sales & project engineer bij Bell Dredging, vertelt over de nieuwste ontwikkeling: “Voor elke klus en grondsoort hebben wij een specifieke pompkop. De meest recente toevoeging aan onze pompkop-familie is de Bell double cutter head. Zelf ontworpen, gebouwd en getest.”

terneuzen-2-kopieren

De Bell 100 Double cutter head aan het werk bij Sassevaart in Terneuzen.

 

Legio voordelen

Daar waar de single cutter head alleen te gebruiken is in een vaste opstelling, bijvoorbeeld aan de arm van een graafmachine of aan de ladder van een snijkopzuiger, is de double cutterhead vrijhangend in te zetten. Ideaal bij diep gebruik zoals het verwijderen van zand, klei en ander materiaal uit bijvoorbeeld buispalen. “De Bell double cutter head kan in zijn standaarduitvoering tot 150 meter onder water en heeft een diameter van 1 tot 4 meter, afhankelijk van de pomp waar hij op zit”, vertelt Van den Outenaar. “Het is de enige vrij hangende tool op de markt die simultaan kan pompen en cutten.” Ook zit er rondom het midden van de pomp een water jet ring waar onder hoge druk water uit gespoten wordt. “In één en dezelfde handeling wordt een buispaal leeggepompt én de binnenwand van de buis gereinigd. Dat zorgt natuurlijk voor een enorme tijd- en kostenbesparing.”

De Nieuwe Sluis bij Terneuzen en Windmolenpark Noordzee

Van den Outenaar noemt enkele mooie voorbeelden waar de baggerpomp met de dubbele snijkop al naar volle tevredenheid is ingezet. “Bij project Sassevaart (Terneuzen) hebben we buispalen leeggemaakt voor de bouw van de nieuwe sluis. De Bell 100, uitgerust met de double cutter head, werd in 158 buispalen neergelaten om uit elk een 15 meter dikke laag zand, klei en puin te pompen en tegelijkertijd de binnenwand van de buis te reinigen voor betere hechting van het te storten beton.”

Ook bij de bouw van een offshore windpark op de Noordzee, is de double cutter head gebruikt. “Op maar liefst 80 meter diepte en onder de meest uitdagende omstandigheden, bewezen onze pompen hun diensten en vormen de palen de basis voor offshore windturbines op de Noordzee. De Bell Double cutter head is multi-inzetbaar”, zegt Van den Outenaar. “Naast het leeghalen van buizen is deze tool uitermate geschikt voor het uitbaggeren en schoonmaken van stuwmeren. Maar daarover later meer…”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.