Platform over civiele techniek & infrastructuur
Waterwerk & Riolering

Baggermaterieel op maat bij grootschalig stuwmeerproject

Wanneer je te maken krijgt met een grootschalig stuwmeerproject waar er gebaggerd moet worden op zo’n 200 meter diepte en je niet weet wat je exact aan gaat treffen, dan kun je maar beter goed voorbereid aan de klus beginnen.

IMG_2027 kopiëren
Bij een grootschalig stuwmeerproject zijn drie elektrische Bell 300E pompen van elk 300 kW toegepast.

Tekst | Susan Peek

Beeld | Bell Dredging

26 maart 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Dat weet ook DCN Diving BV, die daarom de expertise en het materieel van Bell Dredging Pumps inschakelde. De wereldwijde fabrikant van baggerpompen en baggermaterieel weet wel raad met dit soort uitdagingen.

“De functie van een stuwmeer is het opwekken van energie. In de loop der tijd heeft zich sediment afgezet, waarschijnlijk een laag van zo’n twintig meter dik, waardoor de opwek-capaciteit is afgenomen.” zegt Thijs van den Outenaar, sales engineer bij Bell Dredging Pumps. 

Klantspecifieke oplossing

“DCN Diving kocht bij ons drie elektrische Bell 300E pompen van elk 300 kW. In samenspraak met de klant hebben we er twee in serie achter elkaar in een frame gebouwd waar ook een hoge druk water jet pomp in kwam. De onderkant van het frame is voorzien van een speciale aangepaste zandkop.” Deze installatie wordt in zijn geheel vanaf een ponton aan de oppervlakte afgezonken naar 200 meter diepte. “De kop zal onder hoge druk water jetten waardoor er een wolk van zand en slib ontstaat die eenvoudig door de pompen kan worden opgezogen.” Aan boord van de ponton staat daarnaast een Bell 300E Booster Station, eveneens 300 kW. “Met in totaal 900 kW aan geïnstalleerd baggerpompvermogen, kunnen we nagenoeg elk materiaal dat we tegenkomen op grote diepte baggeren en het over een grote afstand wegpompen. In dit geval ruim een kilometer met een flow van 1800 kuub/uur.’’

Zelfreinigende zandkop

“Het is niet precies bekend wat er op 200 meter diepte in het stuwmeer ligt. Het grote vermogen in combinatie met een doorlaat van 155mm van de Bell 300E, zorgt ervoor dat ook grotere stukken steen en ander materiaal naar de oppervlakte gepompt kunnen worden. Omdat we altijd kijken hoe we een optimaal resultaat voor de klant kunnen behalen, zijn we ook bezig een zelfreinigende zandkop te ontwikkelen, die zichzelf kan schoonspuiten in het geval er vuil vast komt te zitten in de zuigkorf. Met als groot voordeel dat de pomp beneden kan blijven. Ideaal voor iedere toepassing op grote diepte”, zegt Van den Outenaar.

Sensorenpakket

De onderwaterinstallatie is voorzien van diverse sensoren, zodat boven water alles goed gemonitord kan worden. “Naast temperatuur- en water detectie sensoren in de elektromotoren bevat de installatie onder andere een dieptemeter, zuigdrukmeter en verschillende persdrukmeters. Zo heb je toch ‘ogen en oren’ op grote diepte en kan er indien nodig vroegtijdig ingegrepen worden.” Van den Outenaar besluit: “Niks is zo mooi als oplossingen bieden voor uitdagingen bij complexe projecten!’’     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%