Platform over civiele techniek & infrastructuur
Thema's

Automatische tool als basis van een compleet paalfunderingsontwerp

Foto-1—CRUX
Met de PileCore-applicatie van CEMS kan een complex palenplan automatisch worden geoptimaliseerd. (Fotografie: David Hartmann)​​​​​​

Tekst | Chris Elbers

Beeld | CRUX Engineering/David Hartmann

6 augustus 2021 Leestijd 4 minuten

Deel dit artikel

Door deze diensten te bundelen met de aanwezige expertise qua omgevingsbeïnvloeding, monitoring, grondonderzoek en grondverbeteringstechnieken, is het bedrijf bij uitstek in staat om complete en waar nodig innovatieve en toekomstbestendige geotechnische ontwerpoplossingen te genereren. Met het recent opgerichte softwarebedrijf CEMS investeert CRUX flink in de ontwikkeling van het automatiseren van haar advies- en engineeringswerkzaamheden. En daarvan plukt de eindgebruiker in het werkveld de volle vruchten, aldus de trotse directeur Jacco Haasnoot.

CEMS, dat voluit staat voor CRUX Engineering MicroServices BV, is sinds 1 januari jongstleden de nieuwe loot aan de CRUX-stam. De start van het bedrijf geeft CRUX de mogelijkheid om de IT-diensten en -producten verder uit te bouwen richting de markt. “Vanuit CEMS gaan we MicroServices aanbieden op het vlak van geotechniek, geohydrologie en monitoring”, legt Haasnoot uit. “Deze MicroServices zijn cloud based tools die via een interface (API, red.) onderdeel kunnen vormen van een ontwerpproces of een andere vorm van geautomatiseerde dienstverlening.” 

Een draagkrachtberekening voor een enkele sondering op een enkel paalpuntniveau.Een draagkrachtberekening voor een groep sonderingen bij meerdere paalpuntniveaus.

Software en platform

Het nieuwste product draagt de naam PileCore en is daarmee rechtstreeks gelinkt met een van de kernactiviteiten van CRUX: het maken van berekeningen aangaande paalfunderingen. “Vanuit onze geotechnische expertise richten we ons met PileCore op het zogenaamde rekenhart, de plek waar paalberekeningen worden gemaakt”, vervolgt Haasnoot. “Dat rekenhart draait in de cloud en is via verschillende user interfaces te benaderen. Het online automatiseringsplatform voor de ingenieurs- en bouwsector VIKTOR biedt daarvoor de juiste basis. Samen bieden we een omgeving waarin je ontwerpprocessen kunt automatiseren en verschillende softwareprogramma’s aan elkaar kunt knopen. Met als resultaat een optimaal integraal bouwkundig ontwerp dat bovendien sneller, nauwkeuriger en zonder kans op fouten tot stand komt.”

Compleet ontwerp

Met de combinatie van software en een digitaal platform bieden de beide partners een maatgericht instrument waarmee de gebruiker díe informatie en functionaliteiten tot zich kan nemen die hij of zij nodig heeft. Maar dat is niet alles. “Nogmaals, het verhaal stopt niet bij het maken van berekeningen voor paalfunderingen alléén”, aldus Haasnoot. “De software en het platform vormen de basiscomponenten van een compleet geautomatiseerd proces waarbinnen je vanuit diverse disciplines en met alle rekenkracht die een computer tegenwoordig biedt in no time een compleet ontwerp kunt maken. Bijvoorbeeld voor een infrawerk, appartementencomplex of distributiecentrum. Juist in die veelzijdigheid en brede toepasbaarheid zit ‘m de kracht van deze nieuwe tool.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht