Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Asfalt- en funderingswapening: Gelijkwaardigheid aantonen op basis van prestatie
Als je geen onafhankelijke in-situ of full-scale testen uitvoert, kun je geen uitspraak doen over datgene wat een gebruiker kan verwachten.

Asfalt- en funderingswapening: Gelijkwaardigheid aantonen op basis van prestatie

Enkel laboratoriumproeven geven geen uitsluitsel. Aan het woord is Paul ter Horst van Tensar, uitvinders van het geogrid. Hij is verontwaardigd over hoe in Nederland wordt omgegaan met het aantonen van gelijkwaardigheid voor asfalt- en funderingswapening. “In het land der blinden is één oog koning.”

Paul ter Horst van Tensar, uitvinders van het geogrid.

“Gelijkwaardigheid aantonen moet gebeuren volgens de methodiek die in CROW beschreven staat, waarbij de samenhang wordt uitgedrukt in prestaties. Het is heel raar dat we in Nederland hiervan afwijken, vooral als het gaat om het toepassen van geogrids. Er wordt op kenmerken beoordeeld die geen toegevoegde waarde leveren aan de werking. Dat is niet alleen frustrerend, maar kan zelfs tot nare bijeffecten leiden… Zorg daarom dat hetgeen vermeld wordt in de gelijkwaardigheid ook daadwerkelijk effect heeft op de prestaties.”

Gelijkwaardigheid definieren

Tensar produceert en verkoopt niet alleen geokunststoffen, maar verzorgt ook de berekening met behulp van eigen software. “Daarbij houden we rekening met de lokale regelgeving. In Nederland is dat zoals gezegd de CROW-methodiek voor funderingen en gewapende grond, terwijl we bijvoorbeeld voor een project in Hong Kong rekenen met de daar geldende eisen. En zo zijn er voor elke toepassing veelal unieke normeringen en wet- en regelgeving. Daar moeten we ons met z’n allen aan houden. Dat zou geen punt van discussie moeten zijn”, zegt Ter Horst stellig. “De praktijk blijkt echter weerbarstiger. Behoorlijk frustrerend, zeker omdat uiteindelijk de eindgebruiker/opdrachtgever benadeeld wordt. Een wegbeheerder vraagt niet om trekkracht, maar heeft baat bij een lange levensduur en scheurvorming die veel later komt. Dat is een samenspel van het granulaire materiaal en het geogrid. Ook in gewapende grondconstructies. Gelijkwaardigheid moet gedefinieerd worden. Als je geen onafhankelijke in-situ of full-scale testen uitvoert, kun je geen uitspraak doen over datgene wat een gebruiker kan verwachten.”

Als wereldwijd marktleider in de ontwikkeling en productie van geokunststoffen weet Tensar International in veel gevallen (bouw)tijd te besparen, aanlegkosten terug te dringen en aanzienlijke milieutechnische voordelen te behalen.

Als wereldwijd marktleider in de ontwikkeling en productie van geokunststoffen voor funderingswapening, asfaltwapening en het wapenen van grondconstructies weet Tensar International in veel gevallen (bouw)tijd te besparen, aanlegkosten terug te dringen en aanzienlijke milieutechnische voordelen te behalen. De oplossingen van Tensar worden dan ook overal ter wereld toegepast in talloze civieltechnische projecten.   


"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.