Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Architectonische bovenbouw voor gemaal De Poel
De bovenbouw is opgebouwd uit vier parallel geplaatste schijven uitgevoerd in een combinatie van siermetselwerk en een metaalbekleding.

Architectonische bovenbouw voor gemaal De Poel

Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier hecht waarde aan de vormgeving en uitstraling van een gemaal vanaf een bepaalde omvang. Daarom is een architectonisch referentieontwerp opgesteld voor de bovenbouw van gemaal De Poel. Architecten- en ingenieursbureau H.W. van der Laan heeft dat schetsontwerp vertaald naar een Definitief- en Uitvoeringsontwerp met aandacht voor de specifieke detaillering en materialisering.

Het pomphuis vormt een transparante verbinding tussen de schijven met zicht op de techniek in het pomphuis en een doorkijk naar het achterliggende water.

Architecten- en ingenieursbureau H.W. van der Laan bestaat ruim veertig jaar en is destijds opgericht door de vader van de huidige directie: Wim en Henk van der Laan. “Onze scope is door de jaren heen behoorlijk verbreed”, zegt Wim van der Laan. “Zo zijn we actief op het terrein van seriematige woningbouw, luxueuze villa’s, utiliteitsbouw en constructies, maar hebben ook grote affiniteit met de weg- en waterbouw. Veel projecten zijn uitgevoerd in opdracht van waterschappen, waaronder het ontwerpen van gemalen, sluizen, viaducten en duikers. We mogen ons gelukkig prijzen met een grote groep vaste opdrachtgevers die jarenlang aan ons bedrijf verbonden zijn.”

Uitgangspunt1en 

Aannemingscombinatie De Poel, bestaande uit VOBI Infra en Gebr. Beentjes GWW, is door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier geselecteerd voor de bouw van het nieuwe gemaal. VOBI Infra is een bekende relatie van Architecten- en ingenieursbureau H.W. van der Laan. “Onze samenwerking gaat al bijna veertig jaar terug”, zegt Van der Laan trots. “De laatste jaren hebben we voor diverse gemalen de bovenbouw mogen uitwerken en in sommige gevallen ook de constructieve uitwerking verzorgd. Daar zit namelijk de kracht van ons bureau. We opereren samen met ons ingenieursbureau Herocon intern als één bedrijf. Bij gemaal De Poel hebben we binnen de gestelde kaders van het referentieontwerp de materialisering en detaillering uitgewerkt, zodat de bovenbouw de uitstraling krijgt zoals beoogd is en recht doet aan de uitgangspunten.”

Vier schijven

De bovenbouw is opgebouwd uit vier parallel geplaatste schijven uitgevoerd in een combinatie van siermetselwerk en een metaalbekleding, geïnspireerd op de brugleuning van een fietsbrug op het Oosterdok in Amsterdam. “De bouwkundige details waren heel summier omschreven. Je kunt je voorstellen dat de bekleding van een brugleuning iets heel anders is dan de bekleding van de schijven die een gebruiksfunctie vervullen en bouwkundig geïsoleerd moeten worden”, zegt André Rietveld, bouwkundig modelleur bij H.W. van der Laan. “Op basis van het Revit-model waarin de onderbouw al vrij gedetailleerd was uitgewerkt, hebben wij de bovenbouw gemodelleerd. Vooral de detaillering heeft veel aandacht gevraagd om de schijven optisch zo clean mogelijk te houden. Voorzieningen voor hemelwaterafvoer, bergruimte voor de schotbalken, toegang tot het gemaal en de traforuime is allemaal geïntegreerd in de schijven.” 

Tussen schijf 1 en 2 aan de instroomzijde bevindt zich het pomphuis. Het pomphuis vormt een transparante verbinding tussen de schijven met zicht op de techniek in het pomphuis en een doorkijk naar het achterliggende water. Er is gebruikt gemaakt van structureel glas met een stalen dak. “Ook dat stalen dak is door ons intern uitgerekend”, zegt Van der Laan. “Al die inspanningen hebben vervolgens geleid tot een definitieve set ontwerp- en uitvoeringstekeningen waar de aannemingscombinatie mee uit de voeten kon. En dat is gelet op het resultaat meer dan gelukt.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.