Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Applicatie voor weginspecties
Foto’s van schades kunnen direct worden gekoppeld en toegewezen aan het betreffende project.

Applicatie voor weginspecties

Ondanks alle moderne materialen en technieken die worden ingezet om schade aan het wegdek zoveel mogelijk te beperken, blijven weginspecties een noodzakelijk kwaad. Behalve schade door belasting van het verkeer, na een ongeluk of een eventueel opzettelijke vernieling, heeft ook de natuur invloed op de staat van het wegdek. Grondwerking, temperatuurverschillen en neerslag vormen een continue inwerking op het wegdek. SmallToGo ontwikkelde een applicatie waarmee weginspecties aanzienlijk sneller en eenvoudiger uitgevoerd kunnen worden.

Het inspecteren van het wegdek gebeurt op verschillende manieren. “Van voertuigen met geavanceerde technieken aan boord tot aan het fysiek controleren van een wegdek met een tablet in de hand”, licht Danny van Hooren toe, directeur/eigenaar van SmallToGo. “Dat laatste gebeurt vooral op moeilijk bereikbare locaties. Samen met een adviespartner in het wegbeheer hebben we een compleet nieuwe applicatie ontwikkeld die een aantal manuele taken vereenvoudigt en processen verder stroomlijnt. Daarbij maken we gebruik van de geijkte standaarden zoals die van Crow. Ook kunnen foto’s van schades direct worden gekoppeld en toegewezen aan het betreffende project.”

Met een basisset aan geografische informatie en de applicatie zelf kan in zeer korte tijd met een inspectie worden gestart.

GPS-ondersteuning

Nieuwe ‘projecten’ kunnen volgens Van Hooren in de applicatie snel worden aangemaakt. “Met een basisset aan geografische informatie en de applicatie zelf kan in zeer korte tijd met een inspectie worden gestart. Omdat is voorzien in een GPS-ondersteuning, wordt volledig geautomatiseerd geregistreerd voor welke wegen de inspectie al heeft plaatsgevonden. Behalve informatie over de schade kan men ook aanvullende informatie toevoegen in bijvoorbeeld de velden ‘Opmerkingen’ of ‘Klein Onderhoud’. Ook daaraan kan een foto worden gekoppeld. De applicatie is verder voorzien van verschillende aanvullende rapportagemogelijkheden en is uitermate gebruiksvriendelijk van opzet. De buitendienstmedewerker is er in mum van tijd aan gewend. Op kantoor kan een te inspecteren project worden opgezet, onderweg worden gebruikt en terug op kantoor worden gesynchroniseerd met de centrale software.”

In de applicatie zijn daarnaast nog eens twee functies ingebouwd die het mogelijk maken om incorrecte gegevens uit de BGT-basisbestanden te rapporteren. “Hiermee vindt een kwaliteitsslag plaats”, benadrukt Van Hooren. “En andersom kan eenvoudig voor een project de benodigde BGT-data worden binnengehaald. Dit maakt het mogelijk dat andere collega’s binnen een organisatie snel over de actuele gegevens beschikken om daar vervolgacties op te ondernemen. Kortom, met deze nieuwe applicatie kunnen weginspecties aanzienlijk sneller en eenvoudiger uitgevoerd worden.”    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.