Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

Antea Group koopt Brabants bos

brabants-bos-duurzaamheid-klimaatadaptatie-antea-group-kopiëren

14 oktober 2021 Leestijd 3 minuten

Deel dit artikel

Antea Group mag zich eigenaar noemen van Landgoed Alvershool bij Nuenen. De aankoop van het 9 hectare grote gebied past bij de duurzame ambities van het ingenieurs- en adviesbureau. Het bos moet een rol gaan spelen bij natuureducatie en onderzoek naar duurzaam natuurbeheer, biodiversiteit en klimaatadaptatie.

De aankoop van een bos stond al langer op het wensenlijstje van Antea Group. Tanja Lendzion, CEO Antea Group Nederland: “Wij willen een positieve impact voor de generaties na ons creëren door zelf bewust om te gaan met hulpbronnen en door onze klanten te voorzien van duurzame oplossingen. Hierin nemen we graag zelf het voortouw. Als bosbezitters geven wij invulling aan één van de Sustainable Development Goals die wij hebben geadopteerd: ‘Leven op het land’, waarbij het gaat om het beschermen, herstellen en duurzaam beheren van ecosystemen, in het bijzonder van bossen.”

Educatie en natuurbeleving

Het bureau, dat dit jaar z’n 70-jarig jubileum viert, heeft hiervoor allerlei ideeën. Uitgangspunt is dat het bos vrij toegankelijk blijft voor publiek. Marijke Frielink, change manager Duurzaamheid: “Wij gaan belevingsroutes en educatieve activiteiten ontwikkelen om de natuurbeleving te vergroten en aandacht te vragen voor thema’s als biodiversiteit. Uiteraard binnen de richtlijnen van het Natuur Netwerk Nederland (NNN). Ook kan het bos als locatie dienen voor kleinschalige activiteiten voor onze werknemers en klanten. Bijvoorbeeld in het kader van de Nationale Boomfeestdag of natuurwerkdagen.” 

Ecologisch onderzoek en innovatie

Daarnaast biedt het bos alle ruimte voor ecologisch onderzoek. Frielink: “Zo willen wij in ons bos zelf en samen met kennisinstituten en klanten onderzoek doen naar klimaatadaptatie, natuurbeheer en het vergroten van biodiversiteit. Ook biedt het gebied ons de mogelijkheid om de innovatieve technieken en ecologische diensten die wij ontwikkelen te toetsen. Denk aan slimme vleermuiskasten die werken op sensoren of automatische beeldherkenning van diersoorten.” 

Over Landgoed Alvershool

Landgoed Alvershool bij Nuenen laat zich het best omschrijven als een divers bos- en natuurgebied met een eigenzinnig karakter. Het bos is ontstaan in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Met heidevelden, een ven en gedeeltelijk aangeplant bos, biedt het landgoed volop groene diversiteit. Voor Antea Group was dit één van de redenen om dit bos aan te kopen. De grote variatie aan biotopen en vegetatie biedt interessante aanknopingspunten voor onderzoek, educatie en demonstratie.   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

louwers mediagroep
 • Z&R

  Z&R

  Platform over zon- en daglichtregulering, rolluiken, terrasoverkappingen en afsluitingen

  Naar website
 • Profiel

  Profiel

  Platform over raam-, deur-, kozijntechniek, hang- en sluitwerk, dak- en geveltechniek, veiligheid

  Naar website
 • I&L

  Instore & Livecomm

  Platform over beurzen, retail & online business

  Naar website
 • I&B

  Installatie & Bouw

  Platform over installatietechniek, klimaatbeheersing en elektriciteit

  Naar website
 • B&S

  Beton & Staalbouw

  Platform over beton en staal in de bouw

  Naar website
 • Gevelbouw

  Gevelbouw

  Platform over gevels, glas & daken

  Naar website
 • badz

  Bouwen aan de Zorg

  Platform over bouw en ontwikkeling in de zorg in Vlaanderen en Nederland

  Naar website
 • mediagroeplogo

  Binnenwerk

  Platform voor de interieurbouwbranche

  Naar website
0%