Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Ampliar: ook sterk vertegenwoordigd in het zuiden van het land
Margo van Dijk (l), regiomanager bij Ampliar Zuid Oost en Silvane Scoppetta, projectbegeleider bij Ampliar Zuid Oost.

Ampliar: ook sterk vertegenwoordigd in het zuiden van het land

Al vele jaren ondersteunt Ampliar bedrijven in de bouw- en infrasector bij het invullen van de Social Return-verplichting. Het bedrijf is landelijk actief en heeft van oudsher ook een sterke focus op het zuiden van het land. Daarom geven we in deze editie van GWW/Bouwmat graag het woord aan Margo van Dijk, regiomanager Zuid Oost Nederland bij Ampliar. Ze vertelt over de unieke werkwijze van Ampliar en de vele succesvolle projecten, zoals de A2 School als ‘sociaal ontwikkelproject’ van de Koning Willem-Alexandertunnel.

In het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen leggen provincies en gemeentelijke overheden bij de aanbesteding van een project een Social Return-verplichting op van een aanzienlijk deel van de totale aanneemsom of loonsom. “Dat bedrag moet worden besteed aan de inzet van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt”, zegt Margo. “Veel bedrijven vinden het lastig om hier invulling aan te geven en doen daarom een beroep op Ampliar. Wij bieden een ondersteunende rol van A tot Z en zijn in staat om mensen, die veelal geen ervaring hebben in de bouw & infra, toch te laten instromen. En ze uiteindelijk zelfs aan een vaste baan te helpen, want dat is het uitgangspunt van Social Return.”

A2 School

Ampliar heeft Nederland in vier regio’s verdeeld, waarvan de regio Zuid Oost er één van is. “Onze focus ligt op de provincie Limburg en het oostelijke deel van Brabant tot aan Tilburg”, legt Margo uit. “We zijn al sinds 2009 actief in deze regio en onder meer op verzoek van de gemeente Maastricht destijds aangesloten bij het project ‘Ondertunneling A2 Maastricht’, de huidige Koning Willem-Alexandertunnel. Vanuit dit project is de A2 School opgericht, een re-integratieproject gericht op de infrasector, waar mensen naast Social Return ook een opleiding aangeboden kregen voor een structurele en duurzame doorstroom naar een reguliere baan in de regio. Dat is een enorm succes gebleken. Mensen die zijn begonnen als grondwerker zijn nu werkzaam als uitvoerder, om maar eens een praktijkvoorbeeld te geven.”

Spin in het web

Een ander groot infraproject waar Ampliar zijn toegevoegde waarde heeft laten gelden was de Buitenring Parkstad Limburg, de N300. “Ook dat was een langdurig project en enorm succesvol vanwege de goede samenwerking met de Social Return-coördinator van de regio Parkstad”, zegt Margo. “Wij waren hier de spin in het web om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden, op te leiden waar nodig en meerdere jaren aan het werk te houden om op die manier een duurzame doorstroom naar een reguliere baan mogelijk te maken. De provincie Limburg heeft zelfs op een gegeven moment onderzoek gedaan naar het succes van beide projecten op het gebied van Social Return”, weet Margo. “Eén van de belangrijkste succesfactoren bleek de goede interne communicatie tussen Ampliar en alle betrokken partijen via lokaal aanwezige contactpersonen die hun verantwoordelijkheid nemen en snel met elkaar schakelen.”

Naast deze omvangrijke infraprojecten zijn de kleinere projecten waar we één of twee mensen kunnen plaatsen voor Social Return net zo belangrijk voor ons, verzekert Margo. “Zo zijn we momenteel betrokken bij infraprojecten in de regio Weert, Eindhoven en Venlo.” Ampliar is PSO 30+ gecertificeerd en daarmee, in de aanbestedingswet, gelijkgesteld aan een sociale werkplaats. “Het is voor de volle 100% aftrekbaar. Niet alleen de loonkosten, maar ook de begeleiding en scholingskosten.”   

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.