Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Ambachtelijke kennis en moderne werkmethodes

Ambachtelijke kennis en moderne werkmethodes

Bouwen met hout en houten producten heeft vele voordelen, zoals duurzaamheid en de mogelijkheid voor circulair bouwen. Ook in de grond- weg- en waterbouw zien we dat het steeds belangrijker wordt om het gebruik van niet-hernieuwbare grondstoffen zoveel mogelijk terug te dringen en om beschikbare grondstoffen zo efficiënt en hoogwaardig mogelijk te hergebruiken, om zó de CO2-uitstoot terug te dringen. 

In de GWW-sector wordt hout veel toegepast bij damwanden, zinkstukken en beschoeiingen. Van Aalsburg Griendhouthandel is zo’n bedrijf dat hout niet als afvalstof ziet maar het hergebruikt in nieuwe producten. Dick van Aalsburg, één van de zeven broers die het familiebedrijf aanstuurt, vertelt: ”Hout, een unieke natuurlijke grondstof die bij duurzaam bosbeheer nagroeibaar is en niet uitgeput raakt. We hebben zo’n 140 hectare griendhoutkwekerijen, machinaal geplant en geoogst: in een meerjarige cyclus met eigen ontwikkelde machines.”

Duurzame bedrijfsvoering
Van Aalsburg werkt er hard aan om de CO2-uitstoot te verminderen en een duurzame werkomgeving te creëren. Door de houtkachel (brandt op houtsnippers), wordt het hele bedrijf verwarmd (geen gas meer nodig). “Elektriciteit wordt opgewekt door de 550 zonnepanelen op ons dak. We gebruiken ledverlichting en hebben een laadpaal staan. Verder gebruiken we emissiearme brandstof en 25 van de 50 kettingzagen hebben een accu. Met ons hele team zijn we trots op de door ons behaalde CO2 verminderingen!”

Griendhouthandel

Met eigen ontwikkelde machines worden de wilgentakken geoogst. Van Aalsburg voert dit soort werk uit voor Staatsbosbeheer in meer regio’s: Rhoonse Grienden, Heinenoord de Zomerlanden, Avelingen, Lingebos, Lingeoevers, Biesbosch etc.


Toepassingen
“Griendhout is een goed alternatief voor minder milieuvriendelijke producten en wordt vaak toegepast bij zinkstukken, beschoeiingen én stuifschermen. De laatste worden niet alleen in de duinen maar ook in de wegenbouw ingezet. Om te voorkomen dat zand verkeersonveilige situaties veroorzaakt én om te voorkomen dat Zeer Open Asfalt Beton (ZOAB) met zand verstopt raakt.

Griendhouthandel

Het maken van zinkstukken voor een project in Rotterdam in opdracht van Boskalis.


Nieuwe innovatieve techniek
Een vrij nieuwe toepassing is het maken van landstukken. “We hebben een gepatenteerd systeem ontwikkeld om van wilgentakken een landstuk te bouwen. Deze succesvolle techniek is voor het eerst toegepast in een proefproject in de Loosdrechtse Plassen. Het landstuk wordt door ons opgebouwd uit overlappende zinkstukken (rasterwerk van wilgenhout) op een ponton. Wanneer het landstuk klaar en afgezonken is, vullen we de constructie op met veenslib. Pontons met kranen erop baggeren het veenslib uit dichtgeslibde waterwegen in de directe omgeving. Dit slib kan met zeer beperkt transport in beunbakken vervoerd worden (dus nauwelijks CO2-uitstoot) en door dezelfde kranen op pontons gelost worden. Tot slot planten we de nieuwe oevers in met rietstekken en zaaien we in het midden een strook gras. We passen in de gehele constructie uitsluitend natuurlijke materialen toe. De techniek is nieuw, innovatief, in ontwikkeling en biedt enorm veel voordelen. Waterbeheerders kunnen baggeropgaves combineren met de realisatie van beleidsdoelen, landschapsontwikkeling en recreatieve doelen. Recent is een landstuk in een meertje van Artis gebouwd voor het nieuwe slingerapenverblijf.”

Griendhouthandel

Het ontwerp van het landstuk in een meertje in Artis voor het nieuwe slingerapenverblijf. Bij het maken wordt onze nieuwe gepatenteerde techniek ingezet.


Geroemd om de
kennis en ervaring
“In Nederland, maar ook in het buitenland worden we geroemd om de kennis en ervaring op het gebied van met name zinkstukken, kraagstukken en beschoeiingen. Een 300-jaar oud ambacht, gecombineerd met moderne werkmethodes én een ervaren en enthousiast team, dat maakt ons uniek.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.