Platform over civiele techniek & infrastructuur
Jaarboek

Altijd zeker van drinkwater met leidingen van nodulair gietijzer

Saint-Gobain-4
Met onze buizen hoef je jarenlang nauwelijks om te kijken naar je waterleidingsysteem.

Tekst | Yannick Baay

Beeld | Saint-Gobain PAM

3 januari 2023 Leestijd 5 minuten

Deel dit artikel

Voor ons is het normaal dat er drinkwater uit de kraan komt, maar dat is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Volgens Esther Lindeman, managing director bij Saint-Gobain PAM, gaat er een heel proces aan vooraf. “Het leidingnetwerk moet bestand zijn tegen allerlei externe belastingen. De leidingen van SG PAM zijn daarom ongevoelig voor alles wat er onder de grond gebeurt, van klimaatverandering tot aardbevingen.”

Onze leidingen zijn ongevoelig voor alles wat er onder de grond gebeurt, van klimaatverandering tot aardbevingen.

SG PAM maakt leidingen van nodulair gietijzer, een ijzerkoollegering die in de fabriek een magnesiumbehandeling krijgt. Daardoor is het materiaal sterker en flexibeler. Uitermate geschikt voor leidingen, dus! Door een corrosiebestendige coating zijn de buizen meer dan 100 jaar lang betrouwbaar. “Deze buizen zijn meer dan een eenvoudige component in het drinkwater- en afvalwaternetwerk, het is een garantie op veiligheid”, vertelt Lindeman. “Voor onze klanten is het voorkomen van lekkages ontzettend belangrijk. Dit robuuste en duurzame materiaal is daarom echt een uitkomst.”

Duurzaamheid voorop

Volgens Lindeman is het hoog tijd om verantwoord en duurzaam om te gaan met de beperkte hulpbronnen. “Eén van de belangrijkste speerpunten binnen ons thema duurzaamheid is levensduur. Producten uit niet-hernieuwbare grondstoffen moeten zo lang mogelijk meegaan en het materiaal moet naderhand niet alleen recyclebaar zijn, maar ook binnen een circulaire economie passen.”

Neem bijvoorbeeld plastic. Een materiaal dat we bijna niet meer kunnen wegdenken uit ons dagelijks leven. “We leren steeds meer over de groeiende risico’s van plastic voor mensen en onze omgeving. En gerecycled plastic leent zich niet voor het maken van drinkwaterleidingen. Daarom hebben we gekozen voor nodulair gietijzer, omdat dit materiaal wel 100% recyclebaar is zonder kwaliteitsverlies.”

Leidingen van nodulair gietijzer.

Sponsstad

De opwarming van de aarde is het best voelbaar in de stad. “Een stad vol beton en asfalt koelt niet af en kan ook geen water kwijt. Zo creëer je hitte-eilanden in de zomer en ondergelopen kelders bij hevige regenval.” Dat is niet alleen onprettig voor mensen die in de stad wonen, het is ook gewoon ongezond en gevaarlijk. 

Gelukkig is er een oplossing, de zogenaamde Sponge City. In dit stadsontwerp blijft er veel ruimte over in de grond voor regenwater en voor bomen. Groen zorgt niet alleen voor afkoeling, maar helpt ook met het afvoeren van water. “Meer groen in de stad vraagt echter best veel ruimte ondergronds. Bomen hebben veel wortels en je wil niet elke week een lekkage.” Nodulair gietijzeren buizen met flexibele verbindingen en cementmortelcoating zijn wortelbestendig en kunnen dus een grote rol spelen in de ontwikkeling van de moderne stad. “Door de leidingen in leidingsleuven aan te leggen, krijgen de wortels van bomen voldoende ruimte om te groeien.”

Toekomstbestendige en duurzame leidingnetwerken.

Kiezen voor de lange termijn

Door een watersysteem te bouwen met buizen die lang meegaan, haal je veel zorgen op de korte termijn weg. “Nodulair gietijzer is een keuze voor lange tijd. De buizen zelf gaan meer dan honderd jaar mee en hergebruik is geen probleem. Dat betekent dat je jarenlang, bijna generaties lang, nauwelijks hoeft om te kijken naar je waterleidingsysteem.”     

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Wouter Jansen

Projectmanager

Uw organisatie promoten via het Grond/Weg/Waterbouw netwerk? Ik help u graag verder.

0%

    Stuur ons een bericht