CeTeau BV presenteert zich graag als een innovatieve en meedenkende partner. Altijd bezig en gedreven naar het vinden van de juiste oplossing. Omdat het bedrijf bij verreweg de meeste bedrijven in Nederland voornamelijk bekend staat om de productie en installatie van verticale drainage wil ze de InfraTech gebruiken om enkele innovaties op het gebied van deze consolidatietechniek te presenteren. Daarnaast is CeTeau wereldwijd ook bekend om zijn compactietechnieken. Ook die ontbreken niet op de beurs.
DuraDrain is de nieuwe biologisch afbreekbare drain van CeTeau. “Al vele jaren zien wij steeds dezelfde vraag terugkeren over wat er met de drains gebeurt die wij installeren”, zegt Gatze van der Meer, General Manager van CeTeau BV. “Het antwoord is helaas niets. Deze drains blijven in de grond aanwezig. Dit terwijl de werking van de drains maar beperkt nodig is. Zodra de eindzetting is bereikt, verliezen de drains hun functie. Daartoe hebben wij een biologisch afbreekbare drain ontwikkeld, genaamd DuraDrain. Dit product heeft een afbreektijd die altijd langer is dan de duur van de langst benodigde zetting. Het product DuraDrain is volledig afgebroken na verloop van circa 12 jaar.”
Ceteau voert inmiddels veel bodem consolidatiewerkzaamheden in Azië uit met behulp van een Vacuüm drainagesysteem. “Hierbij wordt de onderdruk die benodigd is om de zetting te versnellen opgewekt met behulp van vacuüm”, licht Van der Meer toe. “Het grote voordeel hiervan is dat er praktisch geen voorbelasting hoeft te worden toegepast. Dat scheelt enorm in de aan- en afvoer van grondstromen. Ook als er gevaar dreigt op ongewenste bodemverplaatsing, door het hoge gewicht van een voorbelasting, biedt Vacuümdrainage een goede oplossing. Maar het grootste voordeel is toch wel dat vacuüm het zettingsproces nog meer kan versnellen in combinatie met voorbelasting. Hierdoor is een terrein sneller bouwrijp en ligt het minder lang onbenut.”
Denk ook aan CeTeau voor compactietechnieken. “We beschikken over verschillende methodes om de daarvoor geschikte bodemsoorten te compacteren en de maximale draagkracht te genereren”, zegt Van der Meer. Een kleine opsomming.
De oppervlaktewals compacteert met de zogenoemde High Energy Compaction techniek (HEIC) droge zand- en leembodems tot een diepte van circa 3,0 meter door middel van impact, vervolgt Van der Meer. “De wals bestaat uit 3 of 5 vlakken en slaat door middel van een schokdemper hard op de bodem. Dat zorgt ervoor dat de structuur van de zandkorrels verbetert en verdicht wordt. De wals is gemonteerd achter een tractor en rijdt met een snelheid van circa 10 km/h over het te behandelen oppervlakte. Na controle kan besloten worden om deze exercitie te herhalen, mocht er nog onvoldoende zetting zijn bereikt.”
CeTeau heeft inmiddels veel kennis en ervaring in huis voor het werken met RIC compactiehamers. “Door middel van een zware (hei)hamer wordt de (zand)bodem in een vast stramien vastgeslagen”, verduidelijkt Van der Meer. “Deze hamers worden aan een graafmachine bevestigd en slaan met een gewicht tot 15 ton vanaf een vooraf afgesproken hoogte en in een vast tijdsstramien van enkele minuten op een compactievoet, en creëren hiermee de dynamische compactiebeweging. Door de zetting die hierdoor ontstaat kan een zandvlakte zonder veel verdere maatregelen een veel zwaardere belasting aan.”
Zandlagen kunnen tot grote diepte worden verdicht met de Vibro(flot) techniek, ook wel bekend als Vibro Compactie, weet Van der Meer. “Een vibro-unit met een excentriek wordt in de bodem getrild met behulp van water en lucht. Dat resulteert in een herstructurering van granulaire grondsoorten waardoor een verdichting ontstaat. Deze verdichte kolom ontstaat rondom de vibro-unit en kan in een vooraf uitgezocht stramien worden uitgevoerd.” CeTeau heeft veel ervaring met de techniek opgedaan op grote projecten in Azië.
De techniek wordt toegepast als de bodemgesteldheid dit toelaat. Dit betekent minder dan 10% fines (kleine delen) en minder dan 2% klei. De bedoeling is om uiteindelijk een hoger draagvermogen van de ondergrond en een vermindering van zetting te realiseren.
De Vibro(flot)techniek van Vibro Compactie kan ook worden gebruikt om een Grindpaal te maken. “Een Grindpaal wordt door middel van een Vibroflot geïnstalleerd. Fijn tot gemiddeld grind en gebroken puin tot een dikte van circa 4 cm kan met behulp van de Vibronaald worden ingebracht en aangedrukt. Hierdoor ontstaat een stevige kolom waardoor grondwater alsnog kan ontsnappen maar die afhankelijk van de bodemgesteldheid ook enige draagkracht genereert. Onze Vibroflots worden op diverse locaties wereldwijd ingezet.”
Op InfraTech 2023 alle ins en outs van deze unieke consolidatie- en compactietechnieken van CeTeau.