Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Alle apparatuur voor bodem- en wateronderzoek onder één dak
De sonische boorapparatuur van Royal Eijkelkamp wordt wereldwijd ingezet op de meest uiteenlopende projecten.

Alle apparatuur voor bodem- en wateronderzoek onder één dak

Met een omvangrijk productportfolio en een verregaande synergie tussen de verschillende divisies biedt Royal Eijkelkamp een veelzijdig programma aan oplossingen voor het uitvoeren van bodem- en wateronderzoek. De Product Managers van de verschillende divisies geven alvast een vooruitblik op wat komen gaat in 2023. Want het familiebedrijf heeft grootse ambities.

Geotech

Royal Eijkelkamp is niet alleen gespecialiseerd in sonische boorapparatuur, sondeeroplossingen (CPT) en watermonitoringsystemen, maar beschikt ook over een complete range aan geotechnische meetinstrumenten, zoals vibrating wire piezometers, inclinometers, tiltmeters en extensometers. “We maken daarbij zoveel mogelijk de combinatie met onze IoT-platformen”, zegt Tom Basten, Product Manager Geotech. “De data worden automatisch geregistreerd en verzonden naar onze server waar we alles realtime inzichtelijk maken. Verder breiden we komend jaar onze geotechnische productgroep nog verder uit met de load cell, strain gauge en crackmeter. We hebben inmiddels al instrumentatie geleverd zoals piëzometers en inclinometers om het landaanwinningsproject van de nieuwe internationale luchthaven in Manilla, Filipijnen te monitoren.”

Voor wateronderzoek heeft Royal Eijkelkamp in 2022 een nieuwe lijn Multiprobe waterkwaliteitssondes geïntroduceerd onder de merknaam Scuba.

Sonic

Het combineren van product(groepen) is een belangrijke focus van Royal Eijkelkamp voor komend jaar, vertelt Sjoerd Sprenkelder, Product Manager Sonic and conventional rigs. “Daarmee voorzien we de markt van turnkey oplossingen in plaats van losse apparatuur. Daarnaast zetten we de komende jaren nóg meer in op de veelzijdigheid en multi-inzetbaarheid van onze machines, maar vormt ook de ergonomie een belangrijk speerpunt. Zo maken we al gebruik van remote control voor zowel het boorproces zelf als het hanteren van boorbuizen en casings. Dit zorgt ervoor dat de operator altijd goed zicht heeft op het werk en de boorassistent niet meer handmatig zware buizen hoeft te verplaatsen. Ook blijven we voortdurend nieuwe boorbits ontwikkelen aan de hand van feedback en ervaringen van onze klanten. Daarnaast lanceren we in 2023 het MWD (Monitoring While Drilling) monitoringsysteem: via sensoren op de rig worden belangrijke boorparameters geregistreerd, zoals waterstroom, waterdruk, boorkoppel, weight-on-bit, true sonic frequency en de RMS G-Force, evenals machineparameters als motoruren, sonic-uren, brandstofverbruik, etc. Al die data is af te lezen vanaf een modern design display​ met touchscreen die zelfs te gebruiken is met handschoenen aan. Ook is deze data realtime inzichtelijk via ons IoT-platform. Onze sonische boorapparatuur wordt wereldwijd ingezet op de meest uiteenlopende projecten, waaronder op het spraakmakende The Line voor NEOM city, een 170 kilometer lang stadsproject in Saoedi-Arabië. Sonisch bemonsteren gaat sneller, efficiënter en met minder watervraag. Perfect voor de omstandigheden in een woestijn.”

Water

Voor wateronderzoek heeft Royal Eijkelkamp in 2022 een nieuwe lijn Multiprobe waterkwaliteitssondes geïntroduceerd onder de merknaam Scuba. “Ze kunnen worden gebruikt voor het meten en monitoren van grond- en oppervlaktewater”, verduidelijkt Rob Stolsz, Product Manager Water. “De Scuba-sondes zijn verkrijgbaar in verschillende standaardconfiguraties, maar kunnen ook geheel worden aangepast aan de wensen van onze klanten. Uiteraard kunnen de Scuba’s ook verbonden worden met een telemetrie-unit voor realtime monitoring van data, zodat de gebruiker tijdig de juiste acties kan ondernemen. Daarnaast hebben we ook zogenaamde ‘solar powered buoys’ oftwel drijvende miniboeien voor het meten, registreren van algengroei (bijv. schadelijke blauwalg) in oppervlaktewater en het draadloos verzenden van de gemeten data.” 

Met de Drill O’ CPT-techniek maakt Royal Eijkelkamp de combinatie tussen CPT en boren in één machine, waardoor boorbedrijven voorzichtig de stap kunnen maken naar CPT.

CPT

Voor wat betreft de CPT-technieken was 2022 een fantastisch jaar voor Royal Eijkelkamp, merkt William Bond, CPT & Geotechnical Account Manager, op. Ook de voortekenen voor 2023 zijn positief. “We streven ernaar om wereldwijd marktleider te worden in deze discipline en ‘boren’ nog altijd nieuwe markten aan. Zo staat onder andere Australië op de planning voor komend jaar. Zoals collega Sjoerd ook al aangaf, blinken onze machines uit in veelzijdigheid en multi-inzetbaarheid.      

Met onze Drill O’ CPT-techniek bijvoorbeeld maken we de combinatie tussen CPT en boren in één machine, waardoor boorbedrijven voorzichtig de stap kunnen maken naar CPT. Met deze combinatie van CPT en boren zijn we uniek in de markt. Daarnaast blijven we investeren in de verdere ontwikkeling van de CPT-techniek en werken we aan een draadloos CPT-systeem voor meer ergonomische en efficiënte operaties. De thermische geleidbaarheidsconus (in ontwikkeling) zal voornamelijk worden gebruikt voor het ingraven van kabels zoals die op windmolenparken. In de loop van 2023 verwachten we dit systeem in productie te kunnen nemen. Verder nemen we ook de aandrijving onder de loep met de focus op verder elektrificatie. Tot slot lanceren we eind dit jaar een cloudbased versie van onze software, zodat de data direct beschikbaar nadat de sondering is uitgevoerd.”

Data

Alles draait tegenwoordig om data, stelt Gustavo Hamu, Product Manager Mining en IoT. De meeste hydrologische en geotechnische monitoringsprojecten zijn op telemetrie. Zo hebben wij veel projecten voor de waterschappen en gemeenten hier in Nederland, maar ook in het buitenland. Zo hebben we in 2022 een project opgeleverd voor het Sri Lankaanse Ministry of Irrigation and Water Resources Management, waarvoor een monitoringsnetwerk telemetrisch is uitgevoerd. “Daarnaast rollen we vanaf 2023 onze ‘data as a service’ en ‘software as a service’ concepten uit. Want ook bij disciplines als Sonic Drilling en CPT wordt veel data vergaard. Dat gaan we bundelen in een allesomvattend Eijkelkamp IoT-platform. Vanaf februari 2023 lanceren we de basisfunctionaliteiten van het IoT-platform voor zowel watermonitoring als monitoring van sonisch boren. De productgroepen CPT en geotechnische sensoren worden waarschijnlijk eind 2023 aangesloten op het platform, verderop in onze roadmap. Onze klanten kunnen via het platform realtime alle operationele parameters inzien en direct de ecologische voetafdruk downloaden. De data van alle verschillende producten van Royal Eijkelkamp wordt dus verzameld op één plek.    

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.