Platform over civiele techniek & infrastructuur
Nieuws

Al 36 jaar innovatief in kunststof

Guus-en-Huib-in-Losdorp-PUPP
Kunststofmonteurs Guus van der Veen (links) en Huib Verton brengen PUPP-Lining aan bij Losdorp (Groningen).

Tekst | Roel van Gils

Beeld | RKT

6 september 2022 Leestijd 6 minuten

Deel dit artikel

De kunststofmarkt kent geen geheimen voor Rombouts Kunststof Techniek (RKT). Het bedrijf uit Tholen is al 36 jaar innovatief in de wereld van kunststofverwerking en biedt voor de meest uiteenlopende situaties een passende oplossing. De in eigen huis ontwikkelde methodieken en producten worden internationaal geroemd, zelfs door verwerkers van stalen leidingsystemen. Een gesprek met directeur Marcel van Pagee en projectleider Lennard Berrevoets.

HDPE spiegellaswerk waarbij gebruik wordt gemaakt van een lascontainer.

We doen alles in kunststof, behalve deuren en kozijnen, zo schets Van Pagee het werkveld van RKT. “We verwerken zowel thermoharders als thermoplasten of een combinatie van beide. Dat laatste is vrij uniek in de wereld van kunststofverwerking. In de ondergrondse infra zijn we onder meer actief met het realiseren van (complexe) leidingnetwerken voor het transport van (afval)water, gas en warmte. Het gaat dan vooral om het verbinden van thermoplasten, waarbij spiegellassen veruit de belangrijkste techniek is. Dat kunnen we op locatie in het veld tot diameters van 1.200 mm. In onze werkplaats gaan we zelfs tot 2.000 mm. Indien mogelijk, bereiden we de leidingdelen prefab voor op één van onze productielocaties in Tholen of Zwolle.”

Lasmachines op rupsbanden

Voor het lassen op locatie beschikt RKT over diverse lascontainers. “Op die manier kunnen we de condities in het veld ook naar onze hand zetten voor de meest optimale verbinding”, zegt Van Pagee. “Daarnaast hebben we twee zelfrijdende lasmachines ontwikkeld, waarmee we zonder extra hulp van buitenaf een heel leidingtracé kunnen lassen. De machines staan op rupsbanden, zodat ze ook op redelijk onbegaanbaar terrein uit de voeten kunnen.” In 36 jaar heeft RKT een aantal mooie ontwikkelingen gedaan. “We denken mee met onze klanten en proberen voor iedere situatie een gepaste oplossing te vinden. Een mooi voorbeeld daarvan is onze lasmachine waarmee we een eivormige thermoplastische buis voor riooltoepassingen kunnen verwerken.”

Combinaties

Thermoplasten worden onder andere ingezet voor ondergronds leidingwerk in de infra. “De thermoharders die we verwerken, worden vaak ingezet in de industrie waar chemische resistentie vereist is of bij bluswatervoorzieningen”, weet Berrevoets. “Daar waar een bepaalde sterkte of drukechtheid wordt gevraagd, passen we ook vaak thermoharders toe of een combinatie van beide disciplines. We zijn in staat om thermoplastische leidingdelen en hulpstukken te voorzien van een GVK-buitenmantel conform de Duitse DVS-norm. Een combinatie die in Nederland niet door heel veel partijen wordt toegepast en al helemaal niet onder één dak.”

PUPP Lining

Behalve kunststof leidingwerk wordt er in de ondergrondse infra ook veel gebruik gemaakt van stalen leidingsystemen, vooral als er sprake is van hogere drukken of bij HDD-gestuurde boringen. Ook in die markt bewijst RKT zijn meerwaarde. Berrevoets: “We hebben een coatingsysteem ontwikkeld om de staallassen te beschermen tegen corrosie: PUPP Lining. Het coatingsysteem kan ter plaatse op elke gewenste locatie koud worden aangebracht en is kwalitatief gelijkwaardig aan een fabriekscoating.” Van Pagee vult aan: “Sinds PUPP Lining bestaat hebben we al meer dan 24.000 (!) verbindingen gemaakt in diameters variërend van 100 tot 2.000 mm. Zowel in binnen- als buitenland is er veel vraag naar deze bewezen methodiek.”

Over innovatief gesproken, RKT sorteert met de SWAPE barrière alvast voor op de energietransitie. Van Pagee: “Deze methodiek borduurt voort op PUPP Lining en is een systeem om geïsoleerde leidingen in de stadsverwarming te segmenteren – een waterslot genoemd in de volksmond. Dit zogenaamde ‘waterslot’ is slechts een van de generieke systemen uit de productrange van RKT. Voor alle voorkomende overgangen en materiaalcombinaties in de stadsverwarming is een systeem ontwikkeld om in de bescherming van verbindingen, leidingdelen en appendages te voorzien. En zo hebben we nog veel meer unieke producten en toepassingen om de meest complexe klussen in kunststof te klaren. We laten ons graag uitdagen.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht