Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Actief geocomposiet bindt verontreinigingen
De Tektoseal Active productfamilie combineert de voordelen van geotextiel met bewezen betrouwbare ad- en absorptiemiddelen voor verontreinigende stoffen.

Actief geocomposiet bindt verontreinigingen

HUESKER Synthetic heeft een nieuwe range actieve geocomposieten geïntroduceerd. De Tektoseal Active productfamilie combineert de voordelen van geotextiel met bewezen betrouwbare ad- en absorptiemiddelen voor verontreinigende stoffen. Afhankelijk van de verontreinigingssituatie bindt het op maat gemaakte filter onder meer oliën, zware metalen of PFAS, en laat gereinigd water door.

Tektoseal Active is geschikt voor vrijwel elke verontreinigingssituatie en oppervlaktebehandeling. “Het is een vrij specifieke productrange met een heel scala aan binders die we op maat samenstellen voor de problematiek”, vertelt Joris van den Berg van HUESKER Synthetic. “Het is daarmee een hele betrouwbare oplossing. Het product an sich bestaat uit twee geotextielen die aan elkaar verbonden zijn met in de kern een bepaalde absorberende of adsorberende laag als binder. Het is dus een product dat we op de schap hebben liggen. De problematiek op het project bepaalt de samenstelling en het productontwerp.”

Verontreinigingen isoleren

Toepassingen van Tektoseal Active zijn bijvoorbeeld het realiseren van een ‘bodembescherming’ voor tijdelijke tanklocaties op bouwterreinen – waarbij plasvorming tot het verleden behoort, als oliegordijn in het water of als een waterdoorlatende filterlaag op een waterbodem. “Bij een zwaar vervuilde waterbodem kun je ervoor kiezen om te baggeren, maar dan trek je de bodem los met het risico dat de vervuiling zich verder verspreidt. Het alternatief is om de waterbodem te bedekken met Tektoseal Active waarmee je de vervuiling isoleert. Het product is waterdoorlatend, dus de waterhuishouding blijft intact. Voor eeuwig”, verduidelijkt Van den Berg. “Daarnaast is het ook uitermate geschikt voor het passief reinigen van vervuilde grond op stortlocaties. Door de vervuilde grond op een actief geocomposiet te storten, wordt de grond door regenwater natuurlijk gereinigd, zonder dat het een risico vormt voor de omgeving en het milieu.”

Tektoseal Active AS.

Proof of concept

De actieve geocomposieten worden afgestemd op de plaatselijke problematiek. Dat betekent dat HUESKER Synthetic vóór de inzet van het product altijd eerst een kort stappenplan doorloopt. “We analyseren de situatie ter plekke en stemmen de verwachtingen af. Op basis daarvan maken we een ‘proof of concept’ dat wordt getest in ons laboratorium”, legt Van den Berg uit. “Dat resulteert uiteindelijk in een product dat eenvoudig kan worden gelegd (drijvend of zinkend) en effectief is voor de lange duur op die specifieke locatie. Als laatste leveren we als HUESKER Synthetic niet alleen het product, maar zorgen ook voor begeleiding en toezicht op de installatie.”

Het unieke van de Tektoseal Active productiefamilie is volgens Van den Berg de snelle werking van het product. “Het water stroomt er doorheen en de vervuiling wordt direct opgepakt. Ook in grondwater vormt het geen barrière. Het filter bindt snel genoeg voor de toepassing, remt niet af en is stabiel. Het is ook onafhankelijk getoetst en gecertificeerd als bindmiddel voor olie, PFAS en andere zware metalen. Tot slot leveren we ook een EcoLine variant die samengesteld is uit herwonnen grondstoffen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.