Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
‘Aardige basis voor duurzame innovatie’

‘Aardige basis voor duurzame innovatie’

Conrad haalt het beste uit onze aarde naar boven. We zijn in gesprek met eigenaar en Head of Innovation Bram Muurlink van Conrad Stanen in Emmeloord. Gespecialiseerd in spoelboormasten en volledig geautomatiseerde verticale boormachines. “Compact, multifunctioneel en stuk voor stuk krachtpatsers. Wij lopen graag voorop.” 

Conrad Stanen is een organisatie met historie, met de poten stevig in de Nederlandse aarde. Letterlijk en figuurlijk. “De aarde biedt nog zo onnoemelijk veel mogelijkheden, mits we er op de juiste wijze mee omgaan.” Muurlink: “Wij zijn fabrikant en leverancier van verticale boormachines en leveren aan bedrijven in uiteenlopende takken van sport, bronbemaling, bodemonderzoek en geothermie.” 

Alle machines op maat geproduceerd

Al meer dan een eeuw lang wordt elke machine die Conrad oplevert op maat ontwikkeld. Muurlink: “We bedenken, ontwikkelen, verkopen en regelen de service en het onderhoud, maar boren zelf niet. Wel ondersteunen we nieuwkomers in geothermische boringen met trainingen en begeleiding. Die samenwerking is van groot belang voor nieuwe ontwikkelingen. Alle machines worden op maat geproduceerd en aangepast aan de laatste wensen en eisen op het gebied van veiligheid, efficiëntie en duurzaamheid. En we ontwerpen compleet nieuwe installaties. Zo hebben we in de afgelopen jaren lichtgewicht boormachines ontwikkeld van slechts 2.000 kg, die je eenvoudig met de aanhanger vervoert. Deze Boxer 50 is onmisbaar in de binnensteden, waar je met grote machines onmogelijk komt. Voorheen werden die gaten met de hand geboord, maar wij willen de fysieke belasting voor boormeesters juist minimaliseren”, benadrukt Muurlink. 

Head of Innovation Bram Muurlink van Conrad Stanen in Emmeloord.

De SBM10 helpt dijken verstevigen

Een ander ‘hot item’ naast geothermie is de strijd tegen het water. De nieuwste machine fabriceerde Conrad Stanen in een consortium met twee andere bedrijven, Henk van Tongeren Water & Techniek en Profextru. De SBM10 is een relatief lichte grondboormachine – de standaard funderingsmachines van 30 tot 40 ton zijn te zwaar – die damwanden van gerycycled kunststof plaatst om piping van dijken tegen te gaan. Deze Prolock Aqua damwanden zijn 100% circulair, hebben een levensduur van meer dan zestig jaar en voorkomen dat water onder de dijk doorstroomt en zand meeneemt. 

“Om stalen damwanden op hun plek te krijgen moet je trillen, wat voor schade aan de dijk zorgt, of drukken. Dat lukt bij kunststof wanden niet en daarom boren wij door de wand heen naar beneden. We nemen de wanden tijdens het boren mee. Je kunt dat op twee manieren doen; droog door middel van een avegaar of door te spoelen met een klein beetje water, oftewel fluïderen”, aldus Muurlink. “Dezelfde technieken kunnen ook worden toegepast bij bouwplaatsen, zodat de toestroom van water minder is. Deze tijdelijke bouwkuipen hebben als ander groot voordeel dat ze duurzamer zijn. De dieselpompen om het water weg te pompen zijn overbodig en dat scheelt aanzienlijk in het gebruik van energie en de reductie van stikstof. Eigenlijk strijden we niet tegen het water, maar werken we samen mét de aarde.. Alleen door de aarde te begrijpen en te respecteren kunnen we profiteren van haar kracht.” 

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.