Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmateriaal & bouwmachines
Aanpak Wegtunnels Amsterdam kiest voor strategische samenwerking 
De Arenatunnel.

Aanpak Wegtunnels Amsterdam kiest voor strategische samenwerking 

De gemeente Amsterdam renoveert in het kader van het programma Aanpak Wegtunnels Amsterdam (AWA) diverse wegtunnels en de verkeerscentrale. Het programma gaat daarmee niet alleen om civiele werkzaamheden aan tunnels, maar ook om de bijbehorende installaties en de verkeerscentrale. Doel van het programma is dat de tunnels binnen de afgesproken kaders gaan voldoen aan strengere wetgeving, maar ook dat de tunnels inclusief bediening en besturing uniform worden ingericht en samen met de verkeerscentrale als één systeem functioneren. 

Het programma heeft daarom een overkoepelende programmaorganisatie ingericht die de samenhang tussen de afzonderlijke tunnelprojecten en de verkeerscentrale bewaakt. Deze programmaorganisatie stond voor de vraag hoe de kwaliteitsborging voor het programma in te richten. AWA heeft ervoor gekozen door middel van een aanbesteding een strategische samenwerking met één auditpartner aan te gaan; dit is Horvat & Partners geworden.

Maximale meerwaarde bieden

We spreken met directeur Maarten van de Voort en lead auditors Matthijs Boon en Rob Theunissen van Horvat & Partners. Maarten trapt af en stelt dat Horvat deze aanbesteding heeft gewonnen omdat Horvat de vraag van AWA goed begrijpt; hoe biedt je als auditor maximale meerwaarde in samenhang met andere al door het programma zelf ingerichte toetsvormen? Maarten: “We kunnen dit onder meer doordat Horvat & Partners het programma al goed kent. De afgelopen jaren hebben we een aantal keren met succes op korte termijn invulling kunnen geven aan vragen van het programma AWA. Bijvoorbeeld met een beoordeling van de opzet van de programmaorganisatie en met reviews van verschillende kostenramingen.” 

Matthijs vult aan: ”Daarnaast sluit het gevraagde type toetsen goed aan op de kern van onze dienstverlening waarmee wij ons inzetten voor perfect lopende infraprojecten- en organisaties. Hierdoor hebben we ervaring met vrijwel alle typen toetsen die voor het auditprogramma relevant zijn. Verder hebben we de vrijheid en verantwoordelijkheid gekregen om zelf een auditstrategie en toetsplan op te stellen. Dit stelt ons in staat om maatwerk voor het programma te leveren. Doordat we langdurig bij dezelfde projecten toetsen uitvoeren, leren we het programma en de projecten goed kennen. In combinatie met onze ervaring met systeem-, proces en producttoetsen, komen we tot een reeks toetsen die optimaal aansluit op sterktes en zwaktes van het programma en de projecten. We doen zelf voorstellen voor het soort toets, de diepgang, de auditvragen etc. Ook hebben we een gesloten leercyclus ingericht waarbij we de toetsen en het toetsplan evalueren en in overleg met
AWA zo nodig bijstellen.”

Inhoudelijke affiniteit met veel van de onderwerpen

“Een succesfactor voor de toetsen is ook dat we inhoudelijke affiniteit met veel van de onderwerpen hebben, bijvoorbeeld ten aanzien van tunnelwetgeving, projectbeheersing, contractmanagement en systems engineering. En op onderwerpen waar we zelf denken niet voldoende deskundig te zijn, betrekken we aanvullende deskundigheid uit ons netwerk. Een treffend voorbeeld hiervan is een toets op cyber security in het najaar”, aldus Rob. 

Reflecterend geeft Maarten aan deze vorm van inrichten van auditdiensten nog niet eerder te zijn tegengekomen. “Uniek aan deze vorm is dat we als auditpartner echt uitgedaagd worden om een maximale bijdrage aan het programma te leveren. Wij adviseren AWA op welke onderwerpen van het programma we de grootste risico’s zien en richten daar onze toetsen op in. Daarmee heb je als auditor, meer dan bijvoorbeeld bij uitbestede SCB-toetsen, een resultaatsverplichting en doe je echt mee in het programma.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.