Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Aannemingsbedrijf Jos Scholman: 100% duurzaam vooruit met waterstof
Jos Scholman bedrijven: onderweg naar een schonere en duurzame toekomst.

Aannemingsbedrijf Jos Scholman: 100% duurzaam vooruit met waterstof

De grond-, weg- en waterbouw staat aan de vooravond van een grote stap in verduurzaming. “Of eigenlijk zitten we er al middenin, want de ontwikkeling die is ingezet, daar is geen weg in terug”, zegt Walter Corsten, operationeel manager bij Aannemingsbedrijf Jos Scholman. “En dat moeten we ook niet willen.” Corsten heeft het over duurzaamheid in de breedste zin van het woord. “Niet alleen op het gebied van bedrijfsvoering en materialen, maar ook tijdens de uitvoering wordt dat steeds belangrijker. Nagenoeg bij iedere aanbesteding speelt duurzaamheid een cruciale rol.” 

Innovatie is het credo, zero emissie het uitgangspunt

Jos Scholman, aannemingsbedrijf in de grond-, weg- en waterbouw, sport- en cultuurtechniek, is een bedrijf dat vooruit durft te denken, durft te investeren en de technologische en innovatieve ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid omarmt. “Dat is de reden dat we hebben besloten te investeren in elektrisch handgereedschap en waterstof.” Corsten constateert een sterke groei naar elektrisch rijden op het gebied van personenauto’s. “Maar vrachtauto’s, kranen en ander materieel voor de infra blijven wat achter. Wij hebben voor onszelf op het gebied van duurzaamheid en vanuit praktisch oogpunt gekozen voor waterstof omdat we zien dat dat voorlopig het meeste rendement gaat brengen.”

Het eerste openbare waterstof tankstation in Utrecht door Hysolar/Greenpoint.

Dual fuel system

“Inmiddels rijden er elf personenauto’s bij ons op 100% waterstof en heeft Jos Scholman samen met een Engelse partij een dual fuel systeem ontwikkeld voor tractoren en werktuigdragers zodat er emissievrij gewerkt kan worden. De ombouwkit is al toegepast op vijf werktuigdragers, zes eigen trekkers en enkele trekkers voor andere partijen. Op dit moment zijn we bezig met de ombouw van twee mobiele graafmachines. Ook is de ontwikkeling voor de vrachtwagens op waterstof in volle gang, maar daarbij moeten forse investeringen en technologische ontwikkelingen hand in hand gaan.”

Waterstof tankstation

“Om een stukje onafhankelijkheid te creëren én om anderen hierin te bedienen, hebben we een waterstof tankstation op ons terrein laten bouwen.” Het tankstation is ontstaan dankzij een samenwerking van aannemingsbedrijf Jos Scholman en Alied Waters (samen met hun zusterbedrijf KWR). Zij hebben Hysolar opgericht. Van Kessel/Greenpoint is erbij aangetrokken voor de kennis en expertise op het gebied van exploitatie van het tankstation. Sinds juni is het tankstation volledig operationeel. “We zijn inmiddels bezig met de vergunning voor het plaatsen van een electrolizer, en hebben daarvoor Scholt Energy opgeschakeld, zodat we straks zelf groene waterstof kunnen gaan produceren en de cirkel helemaal rond is.” Corsten besluit: “We zijn trots op de ontwikkelingen die we als koploper bieden en dragen hiermee bij aan duurzaamheid voor de komende generaties.”

Het waterstoftankstation van Hysolar/Greenpoint sluit naadloos aan bij het ‘Convenant waterstof in mobiliteit provincie Utrecht’, dat inmiddels door zo’n 100 organisaties is ondertekend.     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.