Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
Aanbod elektrische gravers groeit hard

Aanbod elektrische gravers groeit hard

Flexibel werken op emissieloze bouwplaats

De emissieloze bouwplaats rukt op. En dus ook het aanbod van elektrische machines. Hitachi Construction Machinery Nederland heeft inmiddels drie batterij-elektrische graafmachines in het assortiment. En niet zonder succes, want er wordt steeds vaker een beroep op gedaan. 

Zo huurde Boskalis in de afgelopen maanden een 8-tons ZE85 midigraver voor werk op een volledig emissieloze bouwplaats in Harderwijk. Die ZE85 is in eigen beheer ontwikkeld door KTEG, een alliantie tussen de Japanse constructeur en de Duitse Hitachi-dealer. 

De 5-tons ZX55U-6EB is met verschillende aanbouwdelen zeer geschikt voor kleine ruimtes.

Boskalis huurde de emissievrije graafmachine via het Hitachi Premium Rental programma. Verantwoord ondernemen is tegenwoordig een hot item, ook (of misschien wel vooral) in de bouwsector. Hitachi streeft ernaar om stappen te zetten op het gebied van CO2-reductie. Hoewel alternatieve brandstoffen een oplossing zijn om zuiniger en schoner te werken, biedt alleen volledig elektrische aandrijving de mogelijkheid om projecten uit te voeren zónder uitstoot. 

En of het nu in krappe binnensteden, binnenruimten of – zoals in Harderwijk – duurzame nieuwbouw is, de ZE85 voelt zich overal in zijn element. Zonder concessies te hoeven doen wordt de 8,7-tons Hitachi dagelijks ingezet bij het plaatsen van kolken, bermen afwerken en alles gereedmaken voor straatwerk. Boskalis kiest er specifiek voor om de machine te huren, omdat het woonrijp maken slechts enkele maanden tot een half jaar in beslag neemt. Daarna gaat het project de volgende fase in en moet het terrein bouwrijp gemaakt worden, waarvoor Boskalis een 25-tons elektrische rupsgraafmachine inzet. 

De elektrische modelreeks van Hitachi bestaat verder uit de 5,3-tons ZX55U-6EB, de 15-tons ZX135 en binnenkort komt daar nog de 2,3-tons ZE23 bij. Hitachi’s ZE85 koppelt een eigen gewicht van 8.750 kg aan een elektrisch vermogen van 40 kW. Drie batterijen leveren in totaal 100 kWh accucapaciteit, wat genoeg is om 5,5 uur onafgebroken te werken zonder compromissen te hoeven sluiten qua kracht of inzetbaarheid. Wie aan die cijfers onvoldoende heeft om de werkdag door te komen, kan kiezen voor een optionele vierde accu van nog eens 33 kWh of hangt de machine in de lunchpauze aan een DC-snellader om het batterijpakket in een half uur weer tot 80% bij te laden.

Beperkte ruimte

De 5-tons ZX55U-6EB is met verschillende opzetstukken zeer geschikt voor kleine ruimtes. Hij heeft dezelfde kleine draaicirkel als de ZX55U-6 met dieselmotor. Hierdoor is de machine uitstekend bestuurbaar wanneer er slechts beperkt ruimte is. Ook de prestaties zijn even krachtig. Naast het werken zonder uitstoot biedt een elektrische graafmachine lagere geluidsniveaus, meer efficiëntie, exceptionele prestaties bij weinig manoeuvreerruimte en minder behoefte aan onderhoud dan conventionele modellen. 

De ZX55U-6EB is de eerste in zijn soort die door Hitachi zelf wordt geproduceerd en maakt gebruik van hetzelfde concept als de ZX85 elektrische graafmachine van 8 ton. 

Hitachi Construction Machinery Nederland is ook dealer van HSC Cranes. Momenteel worden er uitvoerige praktijktesten uitgevoerd met een elektrische SXC800A-3, zodat Hitachi Construction Machinery straks ook elektrische rupshijskranen kan aanbieden.

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.