Platform over civiele techniek, ondergrondse infra, energie, bouwmaterieel & bouwmachines
800 millimeter brede CSM-wanden: geen sinecure
Hoffmann Groep heeft aan de wieg gestaan van het Cuttersoilmixsysteem en heeft het prototype samen met de fabrikant doorontwikkeld.

800 millimeter brede CSM-wanden: geen sinecure

De dubbele onderdoorgang die in Hilversum wordt gerealiseerd, als onderdeel van het project HOV in ’t Gooi, is een technisch hoogstandje. “De CSM-techniek bleek de meest veilige en economische oplossing om de dubbellaagse onderdoorgang in een druk bebouwde omgeving te realiseren”, zegt Michael Grondijs, technisch adviseur bij Hoffmann Groep, verantwoordelijk voor de realisatie van de CSM-wanden op het project. 

Zwaarste categorie

Gezien de diepte van de onderdoorgang en de beperkte ruimte tot de aangrenzende bebouwing werden grote eisen gesteld aan de doorbuiging en verplaatsing van de CSM-wand. “Een traditionele CSM-wand van 550 millimeter bleek niet overal toereikend”, weet Melwin Dröse projectleider bij Hoffmann Groep. “Wij beschikken als enige partij over voldoende machines waarmee we wanden van 800 mm kunnen frezen, zodat de doorbuiging aanzienlijk wordt beperkt en daarmee mogelijke schade aan de op staal gefundeerde belendingen wordt voorkomen. Vrij uniek aan dit project is bovendien de forse wapening. Normaal worden IPE-profielen tot maximaal 450 mm toegepast, hier zijn ook HEB 700-balken in lengtes van 17 tot 18 meter toegepast. Extreem zwaar en extreem lastig om aan te brengen binnen de toleranties en kwaliteitseisen van enkele centimeters. Daarnaast dienden we de wanden ter hoogte van het spoor ook nog eens in een buitendienststelling uit te voeren. Dat is niet eerder vertoond met de CSM-techniek, maar is uiterst succesvol verlopen. Met dank aan een uitgekiende voorbereiding en de inzet van verschillende teams die de machines 24/7 hebben bemand.”

In totaal heeft Hoffmann Groep 690 strekkende meter aan CSM-wanden gerealiseerd.

In totaal heeft Hoffmann Groep 690 strekkende meter aan CSM-wanden gerealiseerd. “Het grootste deel daarvan is 800 millimeter dik, een klein deel is traditioneel uitgevoerd”, legt Dröse uit. “De CSM-wanden zijn tot 20 meter diep gefreesd, terwijl de grondkering 6,50 tot 14,70 meter bedraagt. Al met al forse dieptes. Bijkomend voordeel van de soilmixtechniek is dat je een betere slagingskans hebt om op diepte te geraken ten opzichte van het drukken van een damwand. De grond wordt immers los gefreesd. Een ander voordeel is dat er geen holle ruimtes ontstaan, zodat er geen zettingen optreden en we vlak langs op staal gefundeerde gebouwen kunnen werken.” Hoffmann Groep heeft aan de wieg gestaan van het Cuttersoilmixsysteem en heeft het prototype samen met de fabrikant doorontwikkeld. “We hebben wereldwijd de langste ervaring. Mede door de perfecte samenwerking met BAM Infra en alle onderaannemers is het project HOV in ’t Gooi voor ons zeer succesvol verlopen.”     

"*" geeft vereiste velden aan

Stuur ons een bericht

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.