Platform over civiele techniek & infrastructuur
Bruggen & Tunnels

8.000 m2 aan gewapende grondconstructies

Met zo’n 8.000 m2 is het aandeel aan gewapende grondconstructies bij de nieuwe brug in Ouderkerk aan de Amstel misschien beperkt, de complexiteit zat hem vooral in de krappe ruimtes en vele faseringen.

Tekst | Roel van Gils

Beeld | Bonneveld Gewapende Grond Constructies

14 juni 2022 Leestijd 2 minuten

Deel dit artikel

Met zo’n 8.000 m2 is het aandeel aan gewapende grondconstructies bij de nieuwe brug in Ouderkerk aan de Amstel misschien beperkt, de complexiteit zat hem vooral in de krappe ruimtes en vele faseringen. In opdracht van Bouwcombinatie B.O.K (Combinatie Brug Oudekerk) stond Bonneveld Gewapende Grond Constructies B.V. samen met Joosten Concepts in voor het ontwerp, het leveren en aanbrengen van alle ophoogconstructies in gewapende grond voor het nieuwe baanlichaam van en naar de brug. 

“Aangezien het landhoofd niet berekend is op gronddruk wordt deze ontlast door middel van een gewapende grondconstructie. Door de constructie enkele centimeters van het beton af te houden ontstaat er een zogenaamde spouw. Deze spouw blijft leeg en de bovenkant wordt beschermd voor inspoelen van het materiaal er boven”, weet Hans van Beek van Bonneveld Gewapende Grond Constructies. “In combinatie met Joosten Concepts zijn we gevraagd om een prijs te maken voor het complete ontwerp, de levering en het aanbrengen ervan. Dat heeft in dit geval geleid tot de toepassing van een tweetal systemen: de TenCate Miragrid GX en de Tensar RE Geogrid.”

“De TenCate Miragrid GX is uitgevoerd als een oplossing met verloren bekisting om voldoende ruimte te houden tussen de betonnen landhoofden en het grondlichaam erachter”, legt Van Beek uit. “De Tensar RE Geogrid is uitgevoerd als een groene wand met plantjes en zal in de toekomst een groene ‘facing’ krijgen. Ondanks de beperkte hoeveelheden was het soms toch passen en meten. Maar dat is ons als bedrijf wel toevertrouwd. We zijn altijd genegen om mee te denken in oplossingen om samen als een team een en ander voor elkaar te krijgen.”   

Nieuwsbrief

Meld u aan om nieuws & updates te ontvangen.

Contact

Frank Wekking

Projectmanager

Meer online zichtbaarheid creëren via Grond/Weg/Waterbouw? Neem contact met mij op.

0%

    Stuur ons een bericht